Caroline hoort stemmen

Geef Caroline een stem! Dat heeft Nederland massaal gedaan. Hoewel ik niet op de Boer, en Burgerbeweging (BBB) heb gestemd, was ik erg blij met de verkiezingsuitslag. Eindelijk wordt de stem van het platteland gehoord. Ik was vooral blij omdat Caroline van der Plas na elke exitpoll oprecht ontroerd voor de camera verscheen om de glorende overwinning op te dragen aan de terugkeer van de Menselijke Maat in de politiek. Ik geloof haar. Ik denk dat ze het kan.  

Heb ik spijt dat ik niet op de BBB heb gestemd? Nee, ze zijn met velen en redden zich heel goed zonder mijn stem. Het lijken me tot dusver allemaal redelijke mensen waarmee te praten valt. Er is iets anders waarom de partij mijn stem niet heeft gehad. Waarom? De partij kiest voor de boeren maar geeft de natuur amper een stem. 

In Nieuw Zeeland heeft de natuur, in de vorm van een berg en een rivier, wel een stem gekregen. Ze zijn een rechtspersoon geworden zodat ze rechten hebben. Hun stem wordt vertolkt door een mens van vlees en bloed; ‘een Spreker voor het Leven’. Deze persoon vertegenwoordigt de berg en de rivier steeds als ze betrokken zijn bij menselijk ingrijpen in de omgeving. Deze stem moet gehoord zijn voordat een besluit wordt genomen.

Ook in Nederland bestaat dit fenomeen. Een terrein dat rechtspersoon is geworden, Zoöp genoemd. Zoöp is een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven. Juristen van een gerenomeerd advocatenkantoor sleutelden de statuten en de reglementen in elkaar zodat het functioneert. Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is Zoöp geworden. De Zoöp vertegenwoordigt de  belangen van het ‘niet-menselijk leven’ in de besluitvorming van organisaties.

Bij elke ingreep aan het gebouw of het terrein kijkt de Spreker voor het Leven mee. De Spreker zit in het managementteam en is lid van projectteams. De Spreker kijkt naar de impact op de natuur in de omgeving bij het vervangen van het dak bijvoorbeeld. Is een groen dak een optie? Is er ook ruimte voor zonnepanelen? Kunnen we de vogel, of insectenstand verbeteren met deze ingreep? Een ander voorbeeld. De Spreker wijst op de impact van een event op het terrein op het nachtelijk natuurlijk buitenleven. Kan er blauw licht toegepast worden? Raken de vleermuizen de weg dan niet kwijt? De Zoöp heeft als doel om de natuur in de directe omgeving te verbeteren. Niet door alles te verbieden, wel door stapje voor stapje te verbeteren door slimme keuzes te maken. 

Een Spreker voor het Leven. De Menselijke Maat; een gouden combinatie voor een leefbare wereld, vandaag en morgen. Spreken kan Caroline van der Plas als geen ander. Zou het haar lukken om de kool én de geit te sparen? Door zowel de boeren, de burgers als de natuur een stem te geven? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s