Samen vieren

Bij ons thuis aan de keukentafel is gender of seksuele geaardheid nooit een ingewikkeld thema geweest. Ook nu niet, nu de hormonen van de tieners overuren draaien, de zoektocht naar identiteit in alle hevigheid is losgebarsten en de overgang naar volwassenheid is ingezet. L, H, B, T, I, en/of Q met of zonder plus horen er bij ons allemaal bij.

Een van onze dochters is actief in de ‘Gender and Sexuality Alliance’ (GSA) op haar middelbare school. Een club scholieren die LHBTIQ+ leerlingen steunt, informatie geeft over gender en seksuele diversiteit en zichtbaarheidsacties uitvoert. Het onderwerp komt nogal eens voorbij dus.

Terwijl mijn vrouw en ik alleen aan de keukentafel zaten kwam het gesprek op de gaypride. Meer in het bijzonder kregen we het over de dragqueens. Dat foto’s van fraai uitgedoste mensen altijd de berichtgeving domineert als het gaat over het evenement. We gisten naar de redenen.

Op hetzelfde moment las ik in de krant een dubbelinterview met activist (Black Lives Matter) en choreograaf Naomi Pieter en acteur Nasrdin Dchar. In het stuk stond de relatie met hun roots centraal; de Antillen en Marokko. Met name de discriminatie waar beiden al vanaf hun kindertijd mee geconfronteerd werden. Ik schrok van de heftigheid en de grote mate van regelmaat ervan. We lijken te zijn vergeten welke verantwoordelijkheid de beschaving met zich mee brengt.

Een les die Naomi Pieter van schrijfster en activiste Adrienne Maree Brown leerde ging over ‘pleasure activism.’ Dat je ook op een leuke, vrolijke, manier actie kunt voeren. Dat het niet altijd zuur en boos hoeft te zijn. Misschien gaf dit wel antwoord op onze vraag over de prominente aanwezigheid van dragqueens op pridefestivals. Je fraai uitdossen en uitbundig de verschillen uitvergroten en vieren. Een ware levenskunst! Ga er maar eens staan terwijl je dagelijks moet vechten om er te mogen zijn. Respect!

De verschillen uitvergroten en vieren. Om te verbinden. In een tijd waarin het erop lijkt dat we de verschillen uitvergroten om te veroordelen. Groepen mensen uiteendrijven in plaats van te omarmen. Polariseren om een vierkante meter Nederland te claimen. Of ter zelfbevrediging dankzij een buslading likes, retweets en andere verslavende prikkels, van mensen uit je eigen bubbel.

Iedereen lijkt boos op elkaar, maar worden we misschien wat te snel boos? Zijn we niet wat te snel met ons oordeel? Een voorbeeld: Naomi Pieter werd bedreigd door een racist. Hij wilde haar wat aandoen. Maar toen hij haar beter leerde kennen vond hij haar best wel ‘chill’. Toen bleek er nog een heel mens schuil te gaan achter al die labels die hij en z’n bubbelgenoten op haar hadden geplakt. Zonder haar te kennen.

Het oppervlakkig oordeel had de racist op het verkeerde been gezet. Een beperkte waarheid had zich geopenbaard. Bruut uitvergroot en uitgevent door de makkers uit zijn bubbel. Is de racist daarna nog steeds racist? Of is zijn kijk op de mensheid voorgoed vervangen door de werkelijkheid?

Niet alleen de ‘racist’ is boos, veel mensen in ons land lijken boos.

Misschien is het een idee om een bezoek aan de kroeg te subsidiëren. Net zoals we cultuur en sport toegankelijk maken voor mensen. De kroeg als plek waar mensen elkaar beter leren kennen. Als plek voor het goede gesprek en gezelligheid. Dat de racist ziet dat er een heel leuk mens, met een ingewikkeld levensverhaal, schuilgaat achter de mevrouw die opkomt voor mensen uit haar groep. Hier kan de wetenschapper uitleggen dat zij of hij ook wel eens twijfelt maar altijd op basis van feiten handelt. Waar de politicus kan uitleggen waarom hij doet wat hij moet doen. Uit naam van de democratie. Dat het algemeen belang vaak boven het individueel belang gaat.

Leg je telefoon maar aan de kant. Kom uit je bubbel en luister naar het verhaal van je medemens. Je zult zien dat ze veel meer zijn dan die 280 karakters die jij ze toedicht op social media.

Dan vieren we vanaf nu dat we meer overeenkomsten, dan verschillen hebben. Want de meeste mensen zijn namelijk best wel chill!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s