Van groei naar bloei

Het Expertisecentrum van de Gemeente Emmen is een intern projectbureau met professionals die projecten begeleiden binnen de gemeente en steeds vaker ook bij buurgemeenten.

Tijdens een tweedaagse werden drie Emmenaren uitgedaagd om te reflecteren op de ontwikkelingen in de gemeente. Om de professionals van het Expertisecentrum te voeden met maatschappelijke thema’s die een rol kunnen spelen in hun werk.

Mijn bijdrage was gebaseerd op de kracht uit het verleden waardoor Emmen is gegroeid. Door de groei van de industrie, groeide Emmen en won de gemeente prijzen voor de wijze waarop woonwijken werden vormgegeven.

Na de groei stagneerden de ontwikkelingen in Emmen. De bevolking nam af, het politieke klimaat, zowel landelijk als lokaal, veranderde en de zoektocht naar een nieuwe succesformule ging van start.

Er werd zo’n 5 tot 600 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe dierentuin, een stadsplein, een theater en een tunnel met het doel om de kern Emmen meer allure te geven en de bekende dierentuin alle ruimte te geven om zich door te ontwikkelen. Een fysieke interventie die z’n vruchten af begint te werpen dankzij visie, daadkracht en volhouden.

In de tussentijd gaat het minder goed met de Emmenaren. We leven ongezonder, zijn armer en zelfs de vermogensongelijkheid neemt toe. De afhankelijkheid van zorg en ondersteuning neemt vormen aan die niet te hanteren zijn. Er zijn eenvoudigweg te weinig mensen om zorg te verlenen. (Han Geisler) En hier zit ‘het systeem’ in de weg. Het systeem is gericht op genezen in plaats van voorkomen dat je ziek wordt.

Het zand en het veen zijn van oudsher voelbare en zichtbare polen in de gemeente. Door de financiële crisis is de schokbestendigheid van de lokale economie niet verbeterd. Er zijn andere verbanden, eco-systemen en communities, nodig die vragen stellen aan de gemeenschap waarmee samen antwoorden en kansen geformuleerd worden. (Alya Assen)

De afstand tot de Haagse politiek is toegenomen door de politieke crises die met name mensen in afhankelijke posities (toeslagen) raakten. Ook de energietransitie is een ‘ver van het bed show’. Behalve de in-plaatsing van windmolens, deze zijn zichtbaar. Deze worden niet gezien als oplossing voor de toekomst; deze worden gezien als indringers van het grootkapitaal waar wingewest Zuidoost Drenthe al veel ervaring mee heeft. Dit voedt het slachtofferschap van mensen in de regio omdat het perspectief ontbreekt.

Een regiodeal met daarin 40 miljoen euro moet hier verandering in brengen. Maar is dit voldoende? Is dit genoeg om de onderbroken groei om te zetten in een regio die blijft bloeien?

We hebben forse interventies nodig om het tij te keren. Een realistische visie gesteund door gedragen leiderschap met een lange termijn horizon. Groots denken en klein doen. Volhouden en vasthouden aan de bestendige lijn. Ondersteund door een professioneel, wereldwijs en zelfbewust ambtenarenapparaat.

Voorbij wensdenken en maakbaarheid. Voorbij Calimero!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s