Bang voor het weerbericht

Het wonen in Drenthe heeft als fietser veel voordelen. Voldoende fietspaden die je zowel door het bos als over de vlakte van de provincie leiden. Voordat ik op de fiets stap kijk ik naar het weerbericht. Op basis van de windrichting kies ik m’n route. Ik maak daarbij dankbaar gebruik van het bos. Waait het erg hard? Dan kies ik een route die me door aansluitende bossen leidt. Waait het behoorlijk uit de noordoostelijke richting? Dan start ik in het bos en fiets ik via het vlakke, open, veenkoloniaal Drenthe terug. Scheelt een hoop geduw en getrek voor deze oude man.

Vanmiddag stapte ik op de fiets. Noordoostelijke wind. Dus startte ik in het bos en ging de terugweg door het prachtige Lofar gebied. Ook een mooie gelegenheid om bij m’n moeder langs te gaan.

Ergens halverwege de terugweg zag ik een kleine windhoos boven een pas geoogst graanperceel ontstaan. Het draaiend fenomeen werd alsmaar sterker en trok in de richting van het fietspad. Steeds meer stro waaide op. Net op het moment dat ik passeerde bereikte de hoos het fietspad. Met een brede glimlach reed ik door het oog van deze micro-orkaan. Toen ik er na een seconde uit was zat ik onder het stro. M’n fiets maakte ineens allerlei vreemde geluiden. Door het stro dat in de wielen en in de trappers was beland. Toch maar even afgestapt om mezelf en de fiets van het stro te bevrijden.

Ik stapte weer op de fiets en moest denken aan de orkanen die het Amerikaanse Louisiana teisterden. Ik denk niet dat er een Amerikaanse fietser te vinden is die door het oog van deze orkanen durft te fietsen. Dat overleef je namelijk niet.

Voor één van mijn vorige banen kwam ik nog wel eens in de Verenigde Staten. Ook in New Orleans in de staat Louisiana. Een feest om daar te zijn. De jazz, de blues, de Franse invloeden, het eten en de corruptie….

’s Ochtends voor het ontbijt keek ik altijd naar het nieuws op TV. Veel berichten over moord en doodslag uiteraard. Maar het bangst werd ik van het weerbericht. Thunderstorms, hail-storms en temperaturen die boven de honderd uitkwamen. Fahrenheit wel te verstaan maar niet minder tropisch. Angstaanjagend. Gepresenteerd door dames die in soundbites en oneliners spraken ondersteund door ferme handgebaren.

Het maakte me bang voor het weer dat komen zou.

Op een terugweg stapte ik in Washington over op een vlucht die me weer naar huis zou brengen. Er was onweer voorspeld. Terwijl ik instapte zag ik dat het donker werd. Het was 3 uur ’s middags. Het werd donker als de nacht. Al snel riep de piloot om dat we even moesten wachten tot de bui was overgetrokken. Dat duurde en duurde.

In die tijd kon je meeluisteren met de gesprekken tussen de piloten in het vliegtuig en de mensen in de verkeerstoren.

Er werd een oproep gedaan voor een piloot die het aandurfde om als eerste op te stijgen. Met de verplichting om terug te rapporteren hoe het ‘daar boven’ was gesteld met de omstandigheden. Gelukkig was een Amerikaanse piloot van een andere maatschappij bereid om als eerste te vertrekken. Er stond immers een enorme file aan vliegtuigen die allemaal weg moesten.

Ik hoorde dat het heftig was, maar dat het wel ging. Veel turbulentie tot grote hoogte. Maar naar het oosten werd het beter. Wij moesten naar het oosten. We stegen op. Meestal sliep ik al tijdens het opstijgen vanwege de jetlag en een vermoeide week. Nu niet. Met het zweet in de handen en de billen samengeknepen volgde ik de updates van de piloot. Toen we boven de Atlantische Oceaan vlogen werd het rustig. Maar aan de westkant zagen we het natuurgeweld tekeergaan. Inktzwarte wolken van Washington tot voorbij New Jersey waaruit van tijd tot tijd bliksemschichten neerdaalden op Amerikaans grond. Een geweldig gezicht hoog boven de wolken. Een nachtmerrie op de grond.

Het weer in Amerika is veel heftiger dan bij ons in Nederland. Toch worden de verschillen kleiner. Meer regen, dat in korte tijd valt en waar de infrastructuur niet op is berekend. In Louisiana hebben ze geleerd van Katrina. Deltawerken houden nu het meeste water buiten de stad. Ida leerde dat het, door Nederlandse wetenschappers ontworpen, systeem z’n werk goed doet. Net als onze deltawerken dat al decennialang aan onze westkust doen.

In New Orleans zijn ze het water de baas. Nu is het de wind die schade aanricht en het leven ontwricht.

De deltawerken in ons land zorgen voor droge voeten in de laaggelegen kustgebieden. De natte dreiging komt nu niet alleen van de zee. Het meeste water valt nu nog uit de lucht. Met als gevolg dat het hoogstgelegen stukje Nederland onder water kwam te staan afgelopen zomer.

Er is een nieuw deltaplan nodig. Een plan dat de mensen in Limburg droge voeten garandeert en de mensen in Louisiana uit de wind houdt. Een plan dat de oorzaak aanpakt en niet symptomen bestrijdt. Een plan dat er voor zorgt dat onze aarde niet verder opwarmt.

Dit plan is er al. Het is al 6 jaar klaar. Het ligt in laden van statige buro’s in regeringsgebouwen over de hele wereld. De slimste wetenschappers van de wereld hebben eraan meegewerkt. Het plan is ondertekend door leiders van veel landen in de hele wereld. Dat deden ze al in 2015. Toen tekenden onze leiders het klimaatakkoord van Parijs.

Je zou denken dat we hebben geleerd van de watersnoodramp in 1953, van Katrina en van Ida.

De wetenschap die oorzaken aanwijst. De wetenschap die symptomen helpt te bestrijden. Pleisters plakt en noodverbandjes legt. Genegeerd door de politiek die duurzame oplossingen aan een volgende generatie over laat. Die drukker is met een nieuwe bestuurscultuur waarin het aantal zetels belangrijker is dan het aantal goede ideeën.

Ze zijn niet bezig met het weerbericht van morgen.

Na water en wind volgt vuur. Ik heb de vurige wens dat er een andere politieke wind gaat waaien. Met politici die het vuur uit hun sloffen lopen om de opwarming van de aarde te keren. Zodat na het water en de wind het vuur niet letterlijk aan de schenen van onze kinderen wordt gelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s