Zakencollege Hoogeveen is bijna klaar

Afgelopen week bood Ondernemend Hoogeveen een toekomstvisie aan de gemeenteraad en het college aan. Hierin pleit de belangenorganisatie voor het voortzetten van het zakencollege dat aantrad na de politieke crisis. Het is lovenswaardig dat de ondernemers zich inzetten voor een goede toekomst van Hoogeveen. Het getuigt van een grote mate van betrokkenheid bij de lokale gemeenschap dat verder gaat dan eigen gewin op korte termijn. Hulde!

Voor mij was Hoogeveen jarenlang het lichtend voorbeeld van een goed functionerende gemeente. Ondernemend maar met een diepgeworteld sociaal geweten. Een sterk bestuur, een positief kritische gemeenteraad en een zeer professionele ambtelijke organisatie. Een voorbeeld voor veel grotere gemeenten.

En toen ging het mis. Het rapport, waarin onderzoekers Sandra Korthuis en Johan Baltes de oorzaken en de oplossingsrichtingen van de crisis beschreven, las als een thriller. De conclusies logen er niet om. Er moest veel veranderen. En wel snel. Het college moest aftreden. Een nieuw bestuur zonder politieke binding werd gevormd. Het zakencollege.

Dit college kreeg als belangrijkste opdracht om de financiën van de gemeente op orde te brengen. De gemeenteraad kreeg de opdracht om de onderlinge verhoudingen te normaliseren. Dit alles om te voorkomen dat de gemeente onder curatele zou worden geplaatst en geen zeggenschap meer zou hebben.

Op dat moment de enige juiste oplossing.

Volgend jaar zijn er verkiezingen. De Hoogeveense ondernemers roepen op om het zakencollege te laten zitten. Naar mijn mening een slecht idee. Het bestuurt misschien wel lekker efficiënt door de politiek (bestuurlijk) buitenspel te zetten maar het doet geen recht aan de democratie.

De gemeente is voor de poorten van de hel weggesleept waardoor het niet onder toezicht van de provincie is gekomen. Dit is een verdienste van dit zakencollege. Er zijn maatregelen getroffen om de financiën duurzaam te verbeteren. Er is een basis gelegd voor normalisering van de verhoudingen binnen de raad. Hiermee zit de klus van het zakencollege er nagenoeg op en is het woord weer aan de Hoogeveners. Hoogeveen verdient een gekozen volksvertegenwoordiging en een politiek bestuur.

En er is meer aan de hand in Hoogeveen dan de zaken waar de ondernemers voor pleiten.

Als sociale verhuurder kennen wij ook de Hoogeveners die niet in staat zijn om een toekomstvisie op papier te zetten. Hoogeveners zonder netwerk dat toegang geeft tot de beslissers in de gemeente. Hoogeveners die overleven. Hoogeveners die moeite hebben om de loketten te vinden. Hoogeveners die gelukkig steun vinden bij de vele vrijwilligers, en kerkelijke organisaties die er zijn als de overheid niet thuis geeft.

Er moeten nieuwe huizen voor deze Hoogeveners komen. Hiervoor zijn locaties nodig. Dit kost de gemeente geld en vraagt om politieke keuzes. Keuzes waar het geld niet uitsluitend centraal staat. Want als de hand te lang op de knip blijft lopen de wachtlijsten voor een huurhuis op. Dit wil geen enkele Hoogevener.

Alle lof en respect voor de leden van het zakencollege. Ze werken keihard aan een ingewikkelde klus. Maar na de verkiezingen van volgend jaar zit deze klus er op. Dan nemen hoogstwaarschijnlijk gekozen Hoogeveense vrouwen en mannen het stokje over en doet de democratie haar werk weer.

Voor alle Hoogeveners!

Bijdrage RTV Drenthe 8 oktober 2021: klik hier.

Video RTV Drenthe één jaar zakencollege 8 oktober 2021

2 gedachtes over “Zakencollege Hoogeveen is bijna klaar

  1. Janny Koekoek schreef:

    Helemaal mee eens Bert, er moet nu weer aan het sociale aspect gewerkt worden.
    Bouwgrond zoeken voor sociale woningbouw, En aan het armoede beleid werken. Het is jaren goed gegaan dus de Hoogevener kan het wel! Er zijn in het verleden verkeerde keuzes gemaakt, Maar ik zeg altijd waar gehakt wordt vallen spaanders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s