De tweede helft: nieuwe voornemens!

Op de één of andere manier voelt de zomervakantie meer als oud en nieuw dan de jaarwisseling aan het eind en aan het begin van een kalenderjaar. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met het ritme van onze schoolgaande meiden. Voor de zomervakantie sluit je iets af (oud) en erna start er iets nieuws (& nieuw). Bij de kalenderjaarwisseling maak je hooguit de balans op. En door alle drukte, festiviteiten en activiteiten is er amper nog tijd voor bezinning.

Die ruimte biedt de zomer veel meer. Zo ook het maken van nieuwe voornemens. Ik maakte er een paar die zijn ingegeven door de vervelende coronaperiode met veel thuiswerken en weinig echte contacten. Ik kondigde dit alvast aan in m’n afwezigheidsassistent van de mail tijdens mijn zomervakantie:

De mail lijkt de spil in ons werk. Tijdens Corona hebben we gemerkt hoe belangrijk het gesprek is. Hoeveel rijker de informatie wordt als je iemand spreekt. En hoe belangrijk het is dat je elkaar in levenden lijve ziet bij het bespreken van bepaalde onderwerpen. Ik wil vaker in gesprek met mensen.

Daarom vraag ik je om mij wat minder vaak te mailen maar te bellen zodra ik terug ben van vakantie op 2 augustus. Appen, voor ja of nee achtige vragen, mag vanaf dan uiteraard ook. Documenten delen kan uiteraard prima via de mail.’

Ook sprak ik met mijn secretaresse een aantal spelregels af voor het beheer van mijn agenda:

‘Dagen niet te vol plannen. (60-70% tussen 9.00 en 17.00 uur). (Ik ontbijt met de kinderen en wandel in het bos voor werktijd – en ik wil gelegenheid hebben om mensen spontaan te bellen of terug te kunnen bellen)

Geen aansluitende vergaderingen.

Prioriteit voor nu ligt bij intern, vervolgens samenwerkingspartners en daarna anderen.

De laatste afspraak staat nu erg onder druk nu we gewend raken aan Corona. Is niet erg, laten we de focus weer langzaam naar buiten verleggen.

Door de 60/40% thuis/kantoor regeling, voor als we weer naar ons nieuwe kantoor kunnen, wordt het voor ons allemaal niet eenvoudiger. Toch vraag ik jullie om je best te doen vast te houden aan deze afspraak. Dus op thuiswerkdagen geen afspraken op kantoor en het liefst helemaal geen fysieke afspraken. (kan niet altijd, stel ik me flexibel in op in overleg)’

Ook stopte ik met het checken van social media in de ochtend. Twitter zette ik op een waakvlam. Ik reduceerde het aantal mensen en bedrijven dat ik volg op LinkedIn tot 250. Facebooken deed ik al niet veel. Insta alleen voor mooie fiets, of wandelplaatjes.

Op deze manier hoop ik tijd te maken voor oprechte aandacht voor mensen en voor het versterken van de onderlinge verbindingen. Zowel met mensen binnen Domesta als erbuiten.

Een mooie les van de vervelende coronaperiode waar we helaas nog niet vanaf zijn.

Een gedachte over “De tweede helft: nieuwe voornemens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s