Kersttoespraak 2020 Domesta

Wie had vorig jaar rond deze tijd verwacht dat dat rare virus uit China ons jaar zo zou beïnvloeden? Ik niet. Ook had ik tot 16 maart van dit jaar nog nooit gehoord van Microsoft Teams. Ik wist niet van het bestaan van dit product. Ja, 15 jaar geleden, toen de vogelgriep heerste, Skypete ik wel eens. Maar tussentijds eigenlijk nooit. En nu, nu is Teams het eerste dat ik opstart na m’n ochtendwandeling.

Voor de kantoorpikkies onder ons is niet langer de mail, maar videobellen de norm geworden. Meer belastend en daarom des te belangrijker om regelmatig de buitenlucht op te zoeken. Om te bewegen. Zodat we fysiek en mentaal in conditie blijven.

Maar wat hebben we ons snel aangepast dit jaar. Het team services van Domesta, dat ogenschijnlijk overnacht, nieuwe tools beschikbaar stelde zodat we in contact bleven met elkaar. Veilig werken was aan de orde van de dag. Huurders die moeite hadden met afstand houden. Omdat het bezoek van een Domesta huismeester, vakman, wijkconsulent of langer thuiscoach het enig menselijk contact was dat ze hadden in die dagen.

Corona zal verdwijnen in 2021 maar onze grootste vijand, de eenzaamheid, blijft nog wel een tijdje.

Eenzaamheid onder de huurders. Maar ook eenzaamheid bij collega’s. Eenzaam omdat het contact met collega’s op kantoor plotseling wegviel. Voor sommigen ook door ziekte. Eenzaam omdat je er alleen voor staat zonder partner. Eenzaamheid omdat je na een hevig gesprek via de telefoon of Teams alleen op je kamertje achterblijft en naar een leeg scherm zit te kijken. Eenzaamheid na een forse bedreiging door een psychisch gestoorde huurder. Eenzaamheid omdat een grote drugsvondst in één van onze huizen niet leidt tot een harde aanpak van onze partners. Op zo’n moment mis je je collega’s, mis je je partner. Dan voel je in elke vezel dat je er alleen voor staat. En dit gevoel heeft ons ook bij elkaar gehouden. Want bijna altijd stond er wel een collega klaar waar je je verhaal aan kwijt kon.

In onze leefbaarheidsaanpak én in onze vastgoedstrategie moet het beperken van eenzaamheid een belangrijke plaats gaan innemen. Door het stimuleren van ontmoeting in complexen door ruimtes vrij te spelen. En door activiteiten te helpen organiseren. We deden het al maar het wordt misschien nog wel belangrijker de komende jaren. We moeten bouwen op een manier dat mensen elkaar weer echt gaan zien.

Maar we hebben ons er goed doorgeslagen. We zijn er gebleven voor onze huurders en samenwerkingspartners. De huurders konden op ons blijven rekenen. En daar ben ik trots op!

We verbeterden zelfs de tevredenheid van vertrokken huurders! Een mooi resultaat van de klantadviseurs, de planning en de opzichters. We bereikten gemiddeld label A door onze investeringen op het gebied van duurzaamheid. We vierden het succes niet eens omdat we weten dat er meer in zit. Stef heeft het huiswerk voor de komende 10 jaar al af. Hij heeft de route uitgestippeld naar een CO2 neutrale voorraad waarbij de woonlasten van een huurder centraal staan. Betaalbaarheid blijft op de eerste plaats staan.

Ook leverden we maatwerk aan huurders die hun inkomen kwijtraakten vanwege de crisis. Zodat ze konden blijven wonen en niet nog dieper in de financiële ellende terecht kwamen. Domesta heeft geen wet of maatregel van de minister nodig om op een menselijke manier met huurders in nood om te gaan. Uitzetten doen we al jaren niet meer. Persoonlijk maatwerk ging al tijden boven collectieve druppels op gloeiende platen.

We begonnen aan ThuisKompas midden in de crisis om het de woningzoekenden in onze provincie makkelijker te maken. Al het aanbod van sociale huurwoningen beschikbaar via 1 ingang. Ik vond het spannend maar het loopt als een trein dankzij de goede voorbereiding door medewerkers, huurders en samenwerkingspartners.

Ook ben ik trots op onze managers die nog meer ballen in de lucht hielden dan ze altijd al deden. Met extra aandacht voor de persoonlijke zaken die raken. We zijn trots op jullie Els, Wim en Wouter! Maar ook op iedereen in de ondersteuning zoals HRM die er waren voor de persoonlijke gesprekken. En voor de salarisbetalingen uiteraard. En Femmy die bijhield wie, wanneer, op kantoor was zodat we er af en toe toch naar toe konden.

Ik ben optimistisch voor het komend jaar. Het jaar waarin we afscheid gaan nemen van Corona. Een jaar ook waarin we afscheid gaan nemen van ons kantoor. 2021 wordt het jaar van de nieuwe start. Ik krijg er al zin in.

Maar ook krijg ik zin in 2021 omdat de crisis heeft bewezen hoe belangrijk een eigen dak boven je hoofd is. Naast het wonen en de zorg is thuis ook werkplek geworden. We realiseerden mooie projecten waardoor meer mensen een thuis vinden. Ook staan er nog mooie projecten op stapel voor de komende jaren. Nog genoeg te doen dus!

Wonen staat overal weer hoog op de agenda. Persoonlijk ben ik trots op de samenwerking met de corporaties in de drie noordelijke provincies, Twente en de Achterhoek. Het is ons gelukt om landelijke aandacht te vragen voor het behoud van goede leefbaarheid op het platteland. We haalden de landelijke pers. Er zijn Kamervragen gesteld. Het ministerie nam contact op. We worden gezien in Den Haag. En dat verdient de regio ook. Zodat het ook in de toekomst goed blijft gaan met onze wijken en dorpen.

Kortom. Ik heb zin in het nieuwe jaar. Maar eerst ga ik de komende twee weken genieten van de rust en de gezelligheid die bij kerst en oud en nieuw horen.

Ik wens jullie allemaal mooie feestdagen en een goede start in het nieuwe jaar toe.

2 gedachtes over “Kersttoespraak 2020 Domesta

  1. Arend Jan Tuit schreef:

    Bert, jij bedankt voor je inspirerende teksten! Een bijzonder mens ben je die graag een beetje buiten de lijntjes kleurt, omdat daar de ruimte is! Een heel goed & gezond 2021!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s