Ik kan er niet bij!

Vijf jaar geleden begonnen we bij Domesta met het aanbieden van de De VoorzieningenWijzer.

In 2014 kon maar liefst één op de drie van de Drentse huurders de huur niet betalen. Ze deden dit wel maar bezuinigden op zorg, eten, sport, kleding, verjaardagen en andere uitgaven. In 2018 was het aandeel gedaald naar één op de vier. Nog steeds veel te veel.

We hielpen huurders met het aanvragen van huurtoeslag, een passende zorgverzekering, gemeentelijke inkomensregelingen, een voordelig energiecontract en het nalopen van de belastingaangifte. Dit levert de huurder zo’n €500 en €600 op. Keihard nodig voor deze mensen.

Het aanvragen van regelingen wordt ingewikkeld gevonden. Soms door onwetendheid, soms doordat ze moeite hebben met taal of digitale dienstverlening, soms omdat ze er zo persoonlijk bij zijn betrokken dat emoties een belemmerende rol spelen en soms omdat ze instanties wantrouwen.

Gemeenten en corporaties aan de bak om een eind te maken aan onnodige armoede. Doordat iedereen ‘er wel bij kan.’ Bij de regelingen die voor ze bedoeld zijn. Niet ‘omdat ze er recht op hebben.’ Wel om als volwaardige inwoner van het land ‘erbij te horen.’

SchuldenlabNL heeft het instrument opgenomen in haar aanpak. Koningin Máxima zag dat het goed was.

oktober 2020, bert.moormann@ziggo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s