Alles blijft anders!

In de Gemeente Emmen zie je ze nog zo af en toe. De Bloembakwoningen. Een fatsoenlijke eerst stap in de wooncarrière voor grote gezinnen. Warmer, comfortabeler en hygiënischer dan een plaggenhut of ander bouwval aan het begin van de 20e eeuw.

‘Een grote moestuin stelde de huurders in staat om zelfvoorzienend te zijn wat betreft groente en fruit. Dankzij de redelijk grote kavel scharrelden er meer dan eens kippen rond. Behalve verse eieren stond een varkentje op ’t hok garant voor een een stukje vlees op het bord.’ Aldus historicus ‘Meneer Meertens’ in zijn wekelijkse column in de Emmer Courant deze week.

Er is veel veranderd in de afgelopen honderd jaar. Onze huizen zijn aanmerkelijk verbeterd. De afstand tot de natuur en onze naasten is helaas veel groter geworden.

Nu staan we voor nieuwe opgaven. Opnieuw sociaal maatschappelijke opgaven: Steeds meer mensen wonen alleen, hebben oog voor het klimaat en circulariteit. Toegang tot spullen is belangrijker dan het bezit er van. Veel eenzaamheid omdat we met de rug naar elkaar wonen. Gezond, lokaal, eten en meer bewegen om minder gebruik te maken van onze dure collectieve voorzieningen.

De Tiny House is de Bloembakwoning van de 21e eeuw!

september 2020, bert.moormann@ziggo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s