Een leeg kantoor IV

Een mooie bijvangst van deze crisis is dat je je gezinsleden weer wat beter leert kennen. Eén van m’n dochters ontpopt zich als een uitstekend huiswerk-begeleider. Tien keer geduldiger dan haar vader. Zou ze daar vrijstellingen voor kunnen krijgen op school? Of een cijfer die meetelt voor haar eindlijst? Denk het niet want we hebben te dealen met een rigide onderwijssysteem dat geen ruimte laat voor dit soort maatwerk. Zou wel goed zijn voor de talentontwikkeling in ons land overigens.

Nee, er is (nog) geen sprake van huiselijk geweld bij ons. Dit schijnt de zorg van de Amerikaanse politie te zijn in deze fase van de coronacrisis. Ernstig, maar not in my back yard!

Best wel lastig voor ons als corporaties deze tijd. We komen normaalgesproken veel bij mensen over de vloer. En als we denken dat iets niet pluis is (bv huiselijk geweld) kennen we de weg naar de juiste hulpverlener. Dit kan als gevolg van de coronacrisis minder goed uiteraard.

Onze vakmannen zijn nog elke dag onderweg om storingen op te lossen. Ze maken veel mee. Zo krijg ik het beeld van een dwalende, aan GHB verslaafde, moeder maar niet van m’n netvlies. Een jonge moeder met een rondkruipend kind van nog geen jaar oud. Een van onze vakmannen filmde het en stuurde het door naar een collega. Die schakelde vervolgens jeugdzorg in. Heftig. Wie denkt er op zo’n moment aan privacy of AVG? Ik niet in elk geval.

De Woonbond grijpt deze crisis aan om het Huurakkoord in te zetten om huurders met inkomensval als gevolg van de crisis betaalbaar te laten wonen. Prima natuurlijk want daar is het huurakkoord onder andere voor bedoeld. Maar laten we nou niet als het onderwijssysteem heel rigide en top-down allerlei dictaten aan corporaties opleggen. Er zijn veel goede voorbeelden van lokaal maatwerk beschikbaar. Doen wat nodig is! In plaats van doen wat moet. Het eerste motiveert en is duurzamer.

Onze incassoafdeling wordt al gebeld door huurders die zich zorgen maken over het betalen van de huur. Begrijpelijk en goed dat ze contact met ons zoeken. Dus laten we als corporaties de voorbeelden met maatwerkoplossingen delen. Zodat huurders die met minder geld rond moeten komen weten waar ze terecht kunnen. En dat we elkaar inspireren met mooie voorbeelden die werken uiteraard!

Soms vinden huurders ook troost bij onze collega’s. Bijvoorbeeld een huurder die door al het corona-nieuws helemaal in paniek was. Hij had er zelfs niet van geslapen. Maakte zich zorgen om lege winkels en dat hij de huur niet meer kon betalen. Gelukkig kon hij z’n verhaal kwijt bij een collega die meneer gerust kon stellen.

Of een mevrouw die een huurspecificatie nodig heeft maar geen printer bezit. Geen probleem natuurlijk. Het document werd thuis bij m’n collega uitgeprint. De postbode zorgt dat mevrouw het document tijdig ontvangt. Mooi dat onze 100 nevenvestigingen volop bij kunnen dragen aan het verzachten van het leed in deze crisis.

Delen kunnen we als corporaties in de noordelijke provincies sinds vandaag digitaal. Na mijn blog van gisteren boden Karin en Maaike van Loopbaaninitiatief.nl spontaan hun platform aan. Dus nu kunnen we als bestuurders nog makkelijker delen dan we al deden. Meteen een mooie test van de digi-vaardigheden van de corporatiebestuurders. Viel mij niet tegen eerlijk gezegd. Dus weer massaal een vinkje gescoord in het ‘fit en proper’-dossier van de Autoriteit.

Om af te sluiten hoorde ik een mooi voorbeeld over digitaal onderwijs uit Meppel. Een gymleraar stuurde een video met verschillende challenges naar de leerlingen. Deze challenges konden ze uitvoeren en filmen. De video’s werden vervolgens naar de leraar gestuurd. Deze beoordeelde ze gaf er vervolgens een cijfer voor. Dus zelfs gym kan via de digitale weg al is het uiteraard veel leuker met de hele klas.

En dat geldt ook voor werken. Ik begin de momenten bij het koffieapparaat stiekem wel een beetje te missen. Maar als ik dit thuis hardop zeg leidt het wellicht tot huiselijk geweld. Auw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s