De accountant bouwt af

Het gaat goed met de woningcorporaties! Het gedrag is op orde. We zijn er weer voor de mensen waar we voor zijn opgericht. Zeker, er is nog ruimte voor verbetering en af en toe is er helaas nog een incident. Dit laatste treft niet alleen de sector maar zeker ook het bedrijfsleven.

Gemeenten, corporaties zorg-, en onderwijsinstellingen liggen als maatschappelijke organisaties nog steeds onder het vergrootglas. Ik durf te wedden dat er in het bedrijfsleven meer wordt gefraudeerd dan in de maatschappelijke sector. Ik durf ook te wedden dat er in het bedrijfsleven meer Citrix lekken zijn dan in de maatschappelijke sector. Maar deze geluiden horen we niet.

Dit is niet alleen het gevolg van gemakzuchtige journalistiek. Dit is vooral verklaarbaar door de publieke functie die maatschappelijke organisaties hebben. Ze werken met ons geld. Een greep uit de kas voelt meteen als een greep uit onze eigen portemonnee. Een aanval van een hacker voelt als het sluiten van een loket waarvoor we al te lang in de rij staan. Terecht dat maatschappelijke organisaties open en transparant over dit soort zaken zijn. Dat zijn we verplicht aan de mensen die hun geld en hun ziel en zaligheid in onze handen hebben gelegd.

De governance in de corporatiesector is aanmerkelijk verbeterd sinds de invoering van de nieuwe woningwet in 2015. Het in, en extern toezicht is geprofessionaliseerd en vergelijkbaar met de financiële instellingen die het qua misstanden nog een graadje erger maakten dan de corporaties. In hoor met enige regelmaat dat de zorg, en onderwijssector op het gebied van de governance nog wat achterblijft bij de corporaties. Hier is nog werk te doen dus.

Laten we als corporaties trots zijn op dit resultaat zodat we ons weer kunnen bezighouden met de opgaven in de wijken en dorpen waar de mensen op ons rekenen.

Je zou denken dat beter gedrag wordt beloond. Niet dus. Zeker, de Autoriteit Woningcorporaties (AW) gaat risicogericht toezicht houden. Dat getuigt van lef en scheelt een hoop werk. De accountants daarentegen krijgen er een klus bij in de sector. Corporaties met meer dan 5.000 huizen hebben afgelopen nieuwjaarsdag namelijk de status gekregen van ‘Organisatie van Openbaar Belang.’ Dit betekent meer werk voor de accountant.

Jammer, de ruimte die de AW geeft wordt direct ingenomen door de accountant. En tegen 15 tot 20% extra kosten. Bij Domesta kunnen we inmiddels van de jaarlijkse accountantsrekening 10 nieuwe huizen bouwen of 40 huizen energieneutraal maken.

Wordt het niet eens tijd om ons af te vragen of een jaarlijkse accountantscontrole niet wat overdreven is met al dat toezicht en verantwoorden?

Onze RvC keurde eind november de begroting over 2020 goed. In dezelfde week begonnen de accountants met hun audits over het jaar 2019. De begroting, en jaarrekeningcyclus lijkt wel een ratrace. Helemaal na invoering van de prestatieafspraken met gemeenten en huurders, waardoor we in januari alweer beginnen met de begroting van het volgend jaar.

Gekkenwerk. Zullen we met z’n allen voorstellen om de accountants nog maar eens in de drie jaar te laten komen om de boeken te controleren? Goed gedrag moet toch beloond worden? De overheid, in haar hoedanigheid als AW, geeft immers zelf het goede voorbeeld!

bert.moormann@ziggo.nl – januari 2020 – ook geplaatst op https://www.corporatiegids.nl/

bouw700px-300x205

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s