Column nieuwsbrief alliantie van kracht

Betaalbaar wonen!

Domesta is een woningcorporatie met 10.000 huizen in de gemeenten Coevorden, Hooge­veen en Emmen. De woningcorporaties in Noordoost Nederland helpen voornamelijk mensen met een laag inkomen of mensen met een zorgbehoefte.

Inkomen en woonlasten*

Onze huurders zijn gemiddeld 38% van het inkomen kwijt aan huur, energie en gemeentelijke lasten. Ongeveer 30% van alle huurders heeft een inkomen uit werk, de overige huishoudens zijn gepensioneerd, arbeidsongeschikt, werkloos of ontvangen een bijstandsuitkering. Een derde van de huurders kan de huur eigenlijk niet betalen maar krijgt dit toch elke maand weer voor elkaar. Dit lukt ze omdat ze bezuinigen op zorg, kleding, sociale activiteiten en zelfs op voeding. Deze groep huishoudens is maar liefst 48% van het inkomen kwijt aan directe woonlasten.

Het roer om!

Dit is schrijnend en was enkele jaren geleden aanleiding om het roer drastisch om te gooien. Zo brengen we gratis zonnepanelen aan, helpen we met het aanvragen van toeslagen, gemeentelijke regelingen, een slim energiecontract en het kiezen van de juiste zorgverzekeraar. Deze maatregelen leveren de mensen tussen de €50,- en €100,- per maand op.

Investeren en belastingdruk

Uiteraard investeren we ook fors in het energiezuiniger maken van onze huizen. Helaas beperkt de overheid de corporaties bij deze investeringen door inmiddels 4 maandhuren aan belasting te heffen. Hier zit onze zorg voor de toekomst. Het aantal huizen dat we per jaar energiezuiniger kunnen maken wordt hierdoor lager.

Energiebelasting

Dezelfde overheid is ook van plan om de belasting op gas fors te verhogen. Hierdoor zijn de meeste huurders meer geld kwijt aan het verwarmen van het huis en kan een nieuwe armoede ontstaan; energiearmoede. Als sector voeren we een lobby richting Den Haag om het zover niet te laten komen!

Met creativiteit en nuchter verstand armoede de baas!

In de tussentijd gaan wij door om met creativiteit en nuchter verstand mensen uit de problemen te houden. Domesta wil een steentje bijdragen aan het doorbreken van overerfbare armoede. Daarom zijn we Alliantiepartner geworden. De Alliantie van Kracht tegen armoede gaat helpen om meer mensen duurzaam uit de financiële problemen te houden. Hierdoor kunnen wij het energiezuiniger maken van onze huizen versnellen!

Congres

Deelnemen aan het congres met relevante sprekers over dit thema? https://armoedegroningen.nl/aanmelding-congres-altijd-arm

Schermafbeelding 2018-10-18 om 20.56.02

* uit woonlastenonderzoek 2014, wordt eind 2018 herhaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s