Ik ben een gespleten persoonlijkheid en dat is goed voor de wereld!

Het was de lieve en slimme Jeanette Croezen die mij kietelde naar aanleiding van mijn tweet om de Formule 1 in 2020 naar Assen te halen. Was dat niet te vervuilend in deze tijd? Moeten we dat wel willen in een provincie waar het zo lekker toeven is in de rust van de mooie natuur?

Schermafbeelding 2018-11-03 om 12.23.52

Ergens tussen 1995 en 1998 organiseerde ik samen met vriend Wilfred een reis naar de Formule 1 in Duitsland. Onze held Jos Verstappen reed mee. Op een fanclubdag in het Limburgse Echt hadden we al mogen karten tegen Jos. Met vriend Sieto bezocht ik een aantal DTM races. Minstens zo spectaculair. Onze aderen waren behoorlijk gevuld met loodhoudende benzine in die dagen.

Twintig jaar later geef ik leiding aan een woningcorporatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. We zijn geen koploper maar doen aardig mee in de groep achter de top. We hebben grote ambities als het gaat om de energieprestaties van onze huizen en de organisatie.

Ook privé zijn we behoorlijk aan het verduurzamen. Zowel qua energie als in materiële zin. Ons privewagenpark migreerde van twee dikke diesels via twee modale benzineautos naar een hybride en een kleine benzine gestookte variant. We fietsen meer door de auto’s te laten staan. Mijn auto staat zelfs niet bij ons thuis maar in de garage op het werk omdat ik ‘m privé bijna niet meer gebruik. Deelauto’s zouden voor ons een uitkomst zijn.

We zijn verhuisd van een vrijstaand huis met een inhoud van 550m3 met label B en 1.500 m2 tuin naar een rijtjeshuis met label A++ en een tuin van 15m2. We stoken nog even met gas maar hier hopen we over een paar jaar afscheid van te nemen. Het dak ligt vol met zonnepanelen en we kunnen de slaapkamers koelen en verwarmen met 4 warmtepompen. We eten zo veel mogelijk biologisch en niet elke dag vlees. We ‘ontspullen’ waar je bij staat!

Ben ik een gespleten persoonlijkheid als het om het verbranden van fossiele brandstoffen gaat?

Ja, eigenlijk wel. Ik ben, sinds Max Verstappen de Formule 1 weer spannend maakt door z’n ondernemende rijstijl, weer helemaal fan van dit spektakel. Ik vind ook dat Assen de beste faciliteiten heeft om een grand prix te organiseren. Ik denk ook dat dit nieuwe energie geeft die een spin off heeft voor het collectief Drents zelfvertrouwen. Net zoals de Nedersaksische taal die, door met name Daniël Lohues en Marlene Bakker, goed op de kaart zijn gezet.

Ik kan er geen plak kaas extra mee op m’n brood leggen maar het voelt verdomd goed!

Ik vind ook dat we niet te fundamentalistisch moeten zijn in het leven dat we willen leiden. We moeten het elke dag een stap beter doen. We kunnen het niet betalen om ineens van het gas af te gaan. Dan staat ons leven én de economie stil. Van het gas af en alles electrificeren betekent meer behoefte aan energiecentrales, windmolens en zonneakkers. Ook hierover zijn de meningen nog niet onverdeeld.

We zijn we het aan de Groningers verplicht om van het gas af te gaan. Misschien wel wat sneller dan de technologische ontwikkelingen toelaten. Tegelijkertijd vind ik ook dat het rijk, met veel geld en het liefst vandaag nog, begint met het versterken van de huizen in Groningen. Dit kan alleen maar als de economie geleidelijk transformeert van fossiel-gestookt naar gezondere, duurzamere, alternatieven.

Er is wat mij betreft geen weg terug. Het kan mij ook niet snel genoeg gaan. Zowel zakelijk als privé! Maar wel met gezond verstand, veel creativiteit en nuchterheid graag! En dat we ons af en toe een uitstapje gunnen naar de oude wereld moet ook kunnen. Toch?

november 2018, bert.moormann@ziggo.nl

Schermafbeelding 2018-11-03 om 12.15.42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s