Het gras bij de buren is ook groen!

Afgelopen week maakte ik kennis met gemeentesecretaris/algemeen directeur Ida Oostmeijer- Oosting van de gemeente Emmen. We liepen een dag mee op elkaars werk in het kader van de ‘Week van de uitwisseling’. Een initiatief van Domesta waarbij medewerkers van verschillende commerciële en maatschappelijke organisaties een kijkje in elkaars keuken konden nemen.

Ik begon bij Ida op het gemeentehuis. Ze had geen bijzonder programma gemaakt, ik werd een dag lang onderdeel van de afspraken in haar agenda. Bijzonder leuk! Niet vanwege al het vergaderen maar vooral omdat ik in alle openheid een goede inkijk kreeg achter de schermen. Geen geheimen, verborgen agenda’s of politieke handigheid maar de transparante werkelijkheid.

Zo was ik getuige van de voorbereidingen van de collegevergadering waar de achtergronden bij de agendapunten werden toegelicht. Vervolgens schoof ik aan bij het werkoverleg met de (loco)burgemeester, een bijpraatsessie met de directeur van de veiligheidsregio en het wekelijks directieoverleg waarbij een keur van onderwerpen de revue passeerde.

Voor mij erg leerzaam om te zien op welke wijze Ida haar leiderschap inzette om de gewenste veranderingen door te voeren. Open, duidelijk, met ruimte voor inbreng van anderen en met het einddoel steeds in het vizier.

Mijn beeld van de gemeente Emmen is bijgesteld. Waar ik vooraf vooral een behoudende en gesloten organisatie trof, zag ik nu een organisatie in transitie naar persoonlijk leiderschap laag in de organisatie en op zoek naar verbindingen met buiten. Helemaal van deze tijd met al een paar mooie resultaten op het gebied van vernieuwing in het sociaal domein.

Wat dit laatste betreft is het gras bij buurman gemeente Emmen even groen als bij Domesta. We hakken met hetzelfde bijltje. De veranderende maatschappij met haar inwoners, patiënten, cliënten, woningzoekenden, huurders of burgers verwacht een andere rol van organisaties. Deze veranderende rol stelt andere eisen aan houding en gedrag van medewerkers, leidinggevenden en bestuurders. Dit is bij de gemeente niet anders dan bij Domesta.

We hebben afgesproken om elkaar regelmatig op te zoeken zodat we geen samenwerkingskans meer laten liggen en om van elkaar te leren. Naast de voor de hand liggende verbinding op het wonen-domein liggen er kansen op het gebied van schuldhulp en de aanpak van woonoverlast door psychosociale problematiek. Maar ook organisatieontwikkeling zal onderwerp van gesprek blijven.

Eind oktober komt er al een groepje ambtenaren naar het buurtcafé van Domesta om onze medewerkers te inspireren door presentatie van de innovatieve aanpak van de gemeente in het sociaal domein.

de-bedoeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s