Op de Drentse nuchterheid!

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het vaak ook zo. Met terugwerkende kracht de huur omlaag omdat iets niet expliciet genoeg in de wet staat? Joa Joa zeggen we dan in Drenthe.

Huurverhoging hangt af van inkomen

Sinds enkele jaren is de huurverhoging van sociale huurwoningen afhankelijk van het inkomen van de huurder. Naarmate je meer verdient, mag de huur met een hoger percentage worden verhoogd. Deze maatregel is bedoeld om sociale huurwoningen beschikbaar te houden voor mensen met een kleine beurs. Mensen met een hoger inkomen moeten huren in het duurdere segment of op zoek gaan naar een koopwoning.

Nu is het inkomen van iemand nagenoeg het best bewaarde geheim in ons land. Er wordt veel over geld gepraat maar het eigen inkomen blijft vaak onbesproken. Dat je het zelf vertelt is nog tot daar aan toe, maar als de belastingdienst de hoogte van je inkomen doorgeeft aan de verhuurder is dat ondenkbaar.

Mag het wel of niet?

Toch dacht minister Blok dit goed te hebben geregeld in de wet over de inkomensafhankelijke huurverhoging. Niet dus. In de wet was niet uitdrukkelijk en expliciet genoeg aan de belastingdienst gevraagd om inkomensgegevens aan corporaties te verstrekken. Het was min of meer een verzoek dat terloops was opgeschreven. De rechter stak hier afgelopen week een stokje voor. De belastingdienst mag op basis van de huidige wet niet langer inkomensgegevens verstrekken aan corporaties.

Let wel: De ontstane situatie heeft betrekking op de belastingdienst, niet op de corporaties. Corporaties hebben zich aan de wet gehouden waarin is vastgelegd dat ze de huurverhoging baseren op inkomensgegevens die ze van de belastingdienst ontvangen.

Woonbond en pers op hol

En nu? De nuchtere Drent zegt: De minister en z’n ambtenaren zijn niet gek en hebben hier vast al over nagedacht en trekken plan B uit de kast. Wat koppen de kranten? Huurders gaan de huurverhoging terugvorderen!

Dit laatste gebeurt te vaak tegenwoordig. Iemand schreeuwt iets wat te mooi is om waar te zijn en de pers loopt er blind achter aan. Het achtuurjournaal opende er mee, de kranten kopten chocoladeletters en Ronald Paping van de Woonbond was vaker op TV dan Donald Trump (als dat maar goed gaat met de presidentsverkiezingen).

Het is overigens wel bijzonder dat de Woonbond zich zo druk maakt. De Woonbond staat bekend als belangenbehartiger van huurders met een kleine beurs. Laat de inkomensafhankelijke huurverhoging nu vooral de mensen met de hogere inkomens raken.

Vervolg

Wat gaat er nu gebeuren? De huurders krijgen geen geld terug van de corporaties, als ze willen claimen dan moeten ze bij de belastingdienst zijn. Ook huurverhogingen worden niet teruggedraaid. De rechter heeft immers geen schadevergoeding toegekend. De rechter vindt namelijk dat de privacy van de huurder niet ernstig is geschonden.

Moraal van dit verhaal; Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het vaak ook zo. De minister en z’n ambtenaren hebben twee reparatiewetten voorbereid die binnenkort aan de tweede kamer worden aangeboden. Voor het eind van de maand is deze storm in een glas water waarschijnlijk weer geluwd.

En, als corporaties hebben we weer bevestigd gekregen dat we als sector nog steeds onder het vergrootglas liggen. Laten we nuchter blijven en vooral de goede dingen blijven doen dan komen we misschien niet in de krant maar hebben we wel tevreden huurders!

IMG_0007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s