Hoe gaat het met de kiezer in Emmen sinds 19 maart?

De kiezer heeft zich tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen duidelijk uitgesproken. De huidige coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD verloren fors. De komst van windmolens en de megainvesteringen in de dierentuin en het centrum van Emmen dreven de kiezers in de armen van het lokale Wakker Emmen.

De kiezer heeft gesproken, de democratie heeft haar werk gedaan. Nu is de politiek aan zet om de wens van de kiezer te vertalen naar een nieuw college. En dat is lastig, vooral omdat de lokale partij geen enkele bestuurservaring heeft. Na enkele onzwervingen naar de overige winnaars kwam fractievoorzitter René van der Weide uit bij twee van de drie huidige collegepartijen; PvdA en CDA.

En dit is bijzonder. Wakker Emmen legde de bewindslieden van deze twee partijen de afgelopen raadsperiode het vuur behoorlijk aan de schenen. Op veel grote thema’s stonden de partijen lijnrecht tegenover elkaar. Wakker Emmen verzette zich met hand en tand tegen de megaplannen in het centrum van Emmen, tegen de veranderingen in de WMO, tegen de windmolens in het buitengebied en tegen de dure plannen van de dierentuin.

Juist met deze gezworen tegenstanders wil de grootste partij een college vormen. Hoewel het tegen de wil van de kiezer is vind ik dit een goede ontwikkeling. Een geheel onervaren college had het immers erg moeilijk gekregen met de bestaande, bovengenoemde dossiers, maar helemaal met de vergaande hervormingen in de zorg en op het sociaal domein die nog moeten komen. Dapper dus dat van der Weide ‘over z’n eigen schaduw stapt’ en het belang van de gemeente voorop stelt.

Maar wat vinden de kiezers ervan? Zijn hebben zich immers overduidelijk uitgesproken voor Wakker Emmen en het zittend college afgestraft. Voelt de Wakker Emmen kiezer zich belazerd door z’n eigen voorman? Herkent de PvdA kiezer zich nog in z’n eigen partij die samenwerkt met een gezworen vijand? En, wat vinden de CDA’ers? De eigen wethouder Jumelet moest meerdere malen hard in gevecht met Wakker Emmen over het WMO dossier. Er zijn harde woorden gevallen. Zijn de CDA’ers dit vergeten?

Als buitenstaander ben ik erg benieuwd naar de opinie van de kiezers. Wat wordt er besproken in de kroegen en sportkantines in de dorpen rond het Rundeveen over de beweging van Wakker Emmen? Komt er een opstand? En, hoe denken de PvdA’ers erover die sinds de verkiezingsnederlaag aan de kant staan? Met welke stemming komen de CDA’ers de kerk uit sinds ze hebben gehoord dat hun partij overstag gaat en met Wakker Emmen een coalitie gaat vormen?

Nogmaals, ik vind het goed voor Emmen dat er een college wordt gevormd met bestaande partijen en een nieuwe partij. In het huidig tijdsbestek en met de komende ontwikkelingen is dit voor Emmen het beste scenario. Maar wat vind de kiezer hier eigenlijk van? Waarom horen we hem en haar nu niet meer?

In een goed werkende democratie speelt de pers een belangrijke rol. Onafhankelijk en onpartijdig de spiegel en verrekijker van de maatschappij. Als betrokken Emmenaar ben ik benieuwd wat er zich in de achterbannen van de partijen afspeelt nu er rigoreuze keuzes in de coalitievorming worden gemaakt. Als consument betaal ik hier graag voor.

Of, ben ik de enige en is de kiezer onverschillig en vindt hij of zij dat het toch niet uit maakt op wie je stemt en de politiek ongeloofwaardig is?

Ik geloof nog steeds in ons democratisch systeem hoewel het wel wat onderhoud kan gebruiken. En, in dit laatste zie ik ook een rol voor de kiezer. Maar dan moet hij wel goed worden geinformeerd.

20140517-101700.jpg

Een gedachte over “Hoe gaat het met de kiezer in Emmen sinds 19 maart?

  1. harry langen schreef:

    Ik hoor wel reacties: men begrijpt het niet dat Wakker het niet aandurft. Deden de afgestraften (met ervaring) het dan zo goed. Dat men het CDA er bij haalt wordt nog minder begrepen, Nee een opstand komt er niet want men zegt :Dat helpt niet, want de politiek doet toch wat ze wil!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s