Emmer bouwondernemers zien af van deelname aanbesteding theater

Een consortium van Emmer aannemers heeft de gemeente Emmen per brief laten weten dat ze afzien van deelname aan de aanbesteding voor het nieuwe theater. Ze vinden het budget te krap en voorzien juridische problemen omdat de gemeente de zaken niet goed op orde zou hebben om haar rol als goede opdrachtgever te kunnen vervullen.

Op zich is het heel mooi dat de lokale aannemers, die ook landelijk actief zijn, elkaar opzoeken en samenwerken om een dergelijke klus te klaren. Laat dit een verdienste van de crisis in de sector zijn; samen sta je sterker en heb je voldoende schaal om met de grote jongens te concurreren.

Na het plaatsen van een artikel over de brief van de aannemers sprongen de oppositiepartijen binnen en buiten de gemeenteraad op de barricaden om schande te spreken over het inkoopbeleid van de gemeente Emmen. Het leek wel alsof Aldel, Heiploeg en PMF in Emmen waren gevestigd tijdens hun faillissement. De discussie in de krant gaat niet over de inhoudelijke argumenten maar om het sentiment dat de gemeente weer eens geen oog heeft voor de belangen van de lokale aannemers. Calimero aannemers versus de grote, boze, gemene gemeente.

Het is verkiezingstijd. Hebben de politieke partijen een punt? Deugt het aanbestedingsbeleid van de gemeente niet? Moet de gemeente de projecten gunnen aan lokale aannemers en bedrijven buiten de regio uitsluiten? Wat nou als elke gemeente dit zou doen?

De gemeente is gebonden aan het Europees recht en moet projecten met een waarde van grofweg €5 miljoen zodanig aanbesteden dat alle bedrijven in de EU gelijke kansen op het uitvoeren van werk hebben. De gemeente houdt zich dus gewoon aan de wet.

We hebben een open economie met vrije mededinging voor elk bedrijf dat zich aan de wet houdt. Dit betekent dat de snelwegen dagelijks bevolkt worden door busjes bouwvakkers die elkaar vanuit alle windrichtingen tegenkomen. Niet efficiënt en milieuvriendelijk maar wel eerlijk en transparant.

Een voordeel van de Europese aanbestedingen is dat de bedrijven het werk op een presenteerblad krijgen aangereikt. De gemeente publiceert het werk op een openbare website waar de bedrijven toegang tot hebben. Ook kunnen ze de stukken inzien en weten ze dus waar ze aan beginnen.

Dus geen dure vertegenwoordigers met dito leasebakken bij de weg, gewoon inloggen op het internet, stukken downloaden en een offerte maken. Je hoeft als ondernemer geen lid meer te zijn van een kerk of een serviceclub om in aanmerking te komen voor werk van de gemeente.

Zijn het dan krokodillentranen?

Er is meer werk buiten Emmen dan in Emmen. Als we lokale markten gaan beschermen verdwijnt de innovatie en verliezen de bedrijven hun concurrentiekracht in de landelijke of internationale markt. We moeten ondernemers uitdagen om hun vakmanschap en innovatiekracht in te zetten om werk binnen te halen. Ook lokale bedrijven kunnen hierdoor klussen scoren. Als de uitdaging verdwijnt gaat dit ten koste van de kwaliteit, klantgerichtheid en prijs.

Lang leve het Europees aanbesteden! Ooit bedacht door collega’s van de politici die nu met de kiezers in het bos meehuilen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s