Minister Blok denkt er serieus over na om de overheidsgebouwen schoon te laten maken door langdurig werklozen. Ook de beveiliging komt in aanmerking voor uitvoering door dit groeiend leger mensen zonder uitzicht op een reguliere baan.
Maar juist door dit plan groeit de werkloosheid en zal het aantal faillissementen toenemen. Hierdoor is de staat veel duurder uit dan door dit soort werk uit te laten voeren door marktpartijen.
De langdurige werkloze neemt in ruil voor een uitkering de baan over van een schoonmaker in loondienst van een schoonmaakbedrijf. Deze laatste wordt ontslagen en z’n werkgever gaat failliet. Als het bedrijf failliet gaat komen er meer mensen op straat. Ook de mensen met kantoorfuncties en in de leiding raken hun baan kwijt.
Daarnaast worden de toeleveranciers geraakt door het wegvallen van een klant en blijven ze wellicht achter met een schuld.
Kortom; iedere werkloze die in ruil voor een uitkering de troep van de bureaucraten opruimt veroorzaakt een stijging van de werkloosheid. Ondernemingen gaan failliet waardoor banken, personeel en leveranciers met schulden achter blijven. Hierdoor daalt de binnenlandse consumptie nog verder en duurt het nog langer dat we uit de crisis komen.
Ik laat buiten beschouwing dat de overheid nog nooit heeft uitgeblonken in het succesvol overnemen van taken van de markt. Zelfs het runnen van loterijen en casino’s blijkt lastiger dan gedacht. Ook op het gebied van governance zullen er gaten vallen. Denk maar eens aan het overheidstoezicht op geprivatiseerde sectoren als de sociale woningbouw, zorginstellingen en onderwijs.
De overheid moet terug naar haar kernactiviteit en cruciale taken zelf uitvoeren maar al het overige aan de markt overlaten.
Dit betekent dat de werkloosheid op korte termijn nog verder zal oplopen. Het betekent ook dat we een slankere, dus een goedkopere overheid krijgen. Hierdoor versterken we de economische structuur en stijgt onze internationale concurrentiekracht. Een kleinere collectieve sector helpt ons sneller uit de crisis.
Dus overheid hou je handen in je zakken en laat de economie haar werk doen. Zorg voor goede randvoorwaarden waardoor uurlonen betaalbaar blijven, de infrastructuur op orde is en cruciale voorzieningen beschikbaar en bereikbaar blijven.
Never waste a good crisis!