De randstad ontspoort

Het kan me niet snel genoeg gaan. Ik doel op het verbeteren van de bereikbaarheid via de weg en het openbaar vervoer. De afgelopen weken heb ik weer eens ervaren hoe slecht het is gesteld met de bereikbaarheid van de randstad. Je zult er maar wonen.

Drieënhalf uur was ik met de auto onderweg naar Delft. Met de trein zou het nog meer zijn, als deze al reed. Drenthe was ik zo uit, ondanks wegwerkzaamheden en ongelukken tijdens de ochtendspits. Achteraf bleek het de drukste ochtendspits van het jaar te zijn. Tot ik Drenthe verliet had ik dit niet in de gaten. De ellende begon bij Harderwijk en werd alleen maar erger bij Nijkerk, Amersfoort, Utrecht, Gouda, Den Haag voordat ik mijn bestemming Delft bereikte.

Een week later reed ik van Maarssen naar Amersfoort. Een halfuurtje had Google ingeschat. Het was op woensdag, de rustigste doordeweekse reisdag. En toch moest ik mijn bestemming informeren over een kwartier vertraging. Ja, door een ongeluk, plotselinge ijzel of blaadjes op de rails zeker? De enige argumenten waardoor je in het Noorden wat later mag aankomen op een afspraak. Nee, het zonnetje scheen, er waren geen ongelukken. Er waren gewoon veel mensen onderweg met hun kinderen. Allemaal de Gooise hei op. En als je dagelijks uren in de file staat, of op een overvol station de alcohol, en knoflookkegels van je medereizigers inademt, valt een kwartiertje vertraging op een vrije middag kennelijk mee. Ik hoopte dat de kinderen op de terugweg allemaal wel op tijd thuis zouden zijn om niets van het Sinterklaasjournaal te missen.

En alsof het niet genoeg was voor de mensen die, volgens de ‘Atlas van de Nederlandse gemeenten’, in de beste steden van het land wonen, werden steden in het Noorden van het land uitgeroepen tot de gezondste van het land. Niet door een of ander commercieel onderzoeksbureau, dat haar acquisitie baseert op het publiceren van ‘open deur ranglijstjes’, maar met data van een gerenommeerde wetenschappelijke overheidsdienst.

Beste regering, lieve Mark, maak een eind aan het lijden van de mensen in de randstad. Stop met de enorme ongelijkheid in dit land waar miljoenen mensen in steden de dupe van zijn. Niet alleen is hun werk, hun huis en hun natuur onbereikbaar, ook lopen ze gezondheidsrisico’s waardoor hun kwaliteit van leven stevig onder druk staat. Om nog maar te zwijgen over de stress en ander psychologisch leed dat ze oplopen omdat wij Noorderlingen ze uitlachen. Onze kinderen zitten wel op tijd klaar voor het Sinterklaasjournaal.

Een tip? Verplaats overheidsdiensten naar plekken waar mensen zijn en waar ruimte is. Als jij dat regelt, en er een paar spoorlijnen bij doet zorg ik met mijn collega’s en anderen ervoor dat er mooie huizen voor deze mensen worden gebouwd.

Door de leefbaarheid van de randstad te verbeteren maken we een eind aan de kloof met de rest van het land.

Er is immers al genoeg ongelijkheid in dit land.

Meer van dit? Check Het boek, een jaar in columns bestellen?

2 gedachtes over “De randstad ontspoort

  1. Rob Van der Knaap schreef:

    Mark is goed bezig toch? Het grootste deel van het budget bestemd voor het verbeteren van de infrastructuur gaat naar de randstand. Daar gaat hij ze mee redden. Al die nieuwe spoorlijnen bij ons in de regio zouden alleen maar in de weg liggen. Grootte kans dat je niet op tijd thuis bent voor het Sinterklaas journaal als je weer staat te wachten voor die vervelende spoorweg overgang.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s