De columnist staat niet alleen

Nee dat doe je niet! Het lijkt wel een overlijdensbericht, zo triest en eenzaam.’ Aldus puberdochters en echtgenote. Oké, dacht ik. Smaken verschillen. Ik zie kennelijk iets anders in die foto met de mooiste boom van Weerdinge dan anderen. Ik fotografeer graag bomen tijdens een fietstocht. Alleenstaande bomen dan. Daar waar anderen het hebben over vrijstaande bomen, of solitaire bomen, heb ik het over alleenstaande bomen.

In Emmen had je vroeger een makelaar. In de tijd dat mijn vrouw, Gerjanne, nog notaris was. Nou makelaar, het was meer een huizenhandelaar. Waar alle makelaars ‘vrijstaande’ huizen aanprezen, adverteerde deze man steevast met ‘alleenstaande’ huizen. Dat vergeet je je leven niet en dat pas je te pas en te onpas toe. Ook op bomen.

Maar die foto met die ene alleenstaande boom haalde het dus niet voor het ontwerp van de omslag van m’n nieuwe boek. Ook ontwerper Alieke had kennelijk zo’n voorgevoel. Naast twee keurige gestileerde omslagen met m’n eigen foto’s, van die alleenstaande boom, had ze ook een versie gemaakt met een getekende boom. Ondanks mijn diepgewortelde liefde voor de gefotografeerde bomen won haar ontwerp meteen mijn sympathie.

Ik was zo enthousiast over haar ontwerp dat ik helemaal vergat om me te verdiepen in het verhaal erachter. De boom die Alieke tekende is de boom die ik fotografeerde, maar dan modern. ‘Maar als je me zou vragen om een hersenspinsel te tekenen, dan zou het ook zoiets zijn. En ik heb de strakke lijn van de grond doorgetrokken. Je columns gaan vaak over groei, ontwikkeling, vooruitgang. En over hoe dat zelden een rechte lijn is, maar eigenlijk altijd iets met omwegen, net als deze lijn. Maar hé, dan groeit er wel iets uit, in dit geval een boom’ aldus de onderbouwing van het ontwerp door Alieke.

Ik geniet van het schrijven en het wekelijks applaus en hoongelach. Ik geniet van het samenwerken met ontwerpers als Alieke Eising die aan twee woorden genoeg heeft om een sprekend ontwerp te maken. Ik geniet van de humor van Annemiek Boezeman die mijn teksten redigeert maar er steeds weer in slaagt om me de slappe lach te bezorgen door de commentaren die ze subtiel bij de passages plaatst. Ik keur haar suggesties blindelings goed.

Ik geniet ook van de manier waarop Iris Sijbom haar foto’s maakt. Voordat je door hebt dat de sessie is begonnen, is de beste plaat al geschoten.

En helemaal onder de indruk ben ik van het ondernemerschap van Simone Hiemstra. Studystore, voor de studieboeken van je kinderen, stopte in Emmen. Een pand van tienduizenden vierkante meters zou leeg komen te staan. Simone verloor haar baan. In plaats van bij het UWV, meldde ze zich bij de Kamer van Koophandel. Nu verzorgt ze de logistiek voor tientallen webwinkels en verhuurt ze de kantoren waar vroeger haar collega’s huisden. Een vrouw die tot m’n schouders rijkt, steekt met kop en schouders uit boven de gemiddelde start-up. Logistiek was en is haar ding, het vastgoed doet ze er schijnbaar moeiteloos bij. Met Punt-uit zorgt zij er met haar collega’s voor dat mijn boek je brievenbus binnen rolt.

De zending boeken werd afgeleverd bij Punt-uit. Ik kwam de boeken bekijken en nam een doos mee naar huis. Op de terugweg kwam ik langs de boekhandel. Ik minderde vaart. Zal ik? Durf ik? Ik doe het! Eenmaal binnen vroeg ik of het mogelijk was om mijn boek in hun winkel te krijgen. ‘Hoe gaat zoiets’, vroeg ik aan de mevrouw achter in de winkel. ‘We krijgen vaak boeken aangeboden’, kreeg ik terug. ‘Nooit echt kwaliteit. Maar wacht, uw boek ziet er erg mooi uit. Nou, dat geldt zeker ook voor de binnenkant’, voegde ik trots toe. ‘Ik leg er 5 gratis neer en dan kijken we wel hoe het loopt’, zei ik. ‘Nee’, reageerde de mevrouw van de winkel. ‘We maken een overeenkomst en betalen u gewoon voor de boeken’. En vanaf dat moment ligt mijn boek in de plaatselijke boekhandel. Weer een droom uitgekomen.

Zo vergaat het mij als ik een boek maak. Stuiterend als een puber beweeg ik door het huis. Maar bovenal; het maken van een boek is alles behalve een alleenstaande activiteit. Het is teamwork!

Een jaar in columns is vanaf nu te koop. Stuur een mail met je naam en adresgegevens naar boekvanbert@ziggo.nl en het boek rolt binnen een week je brievenbus in. Het kost €15 euro inclusief verzendkosten. In de bevestigingsmail tref je de betaalinstructies aan.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Een gedachte over “De columnist staat niet alleen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s