Alliantie tegen overerfbare armoede

In de Veenkoloniën werken we keihard om armoede de wereld uit te werken.

‘Jaja’, hoor ik je al zeggen.

‘Dat proberen we al enkele decennia’, wilde je toevoegen, of niet?

‘En dat doen jullie vooral door veel over mensen in armoede te praten zeker?’ Om er nog maar eens een cynische energieslurper aan toe te voegen.

‘En daar gaat de achterstandsindustrie zeker weer goed geld aan verdienen?’ Meestal is dit de knock-out slag en het eind van een open gesprek over armoede.

Ja, wij praten veel over armoede. En ja, we doen dat vooral met de mensen die de pech hebben dat ze niet, zoals jij en ik, deel kunnen nemen aan de samenleving. Niet alleen omdat ze weinig geld hebben maar misschien nog wel belangrijker; omdat ze opgroeien in een omgeving die het niet kado kreeg. En omdat ze niet beschikken over de netwerken die toegang geven tot een leven zoals jij en ik hebben.

De Alliantie van Kracht doet wetenschappelijk onderzoek aan tafel bij mensen in armoede. Op deze manier willen we mechanismen leren begrijpen om succesvolle interventies te kunnen ontwikkelen. Als organisaties moeten we ons instellen op mensen in armoede. In ons beleid. In onze dienstverlening. Maar belangrijker nog; in onze houding.

Daarom ontwikkelen we, en delen we kennis. Hebben we een actieagenda waar we vooral aan het werk zijn om werkbare interventies te ontwikkelen.

Nog steeds niet overtuigd? Geeft niet. Ik ken de intenties van de bestuurders, de professionals, de onderzoekers, de ervaringsdeskundigen, de vrijwilligers en al die medewerkers van organisaties die keihard werken om de armoede terug te dringen. En deze intenties deugen. Ze zijn oprecht. Ze zijn gemeend. Ze zijn tot op het bod gemotiveerd om een einde te maken aan overerfbare armoede.

En ja, we slaan de plank ook wel eens mis. Net als jij als je een ingewikkeld probleem voor je kiezen krijgt. Niets menselijks is ons vreemd. Dat verbindt ons.

En de resultaten? Die zijn er. Deze zien we dagelijks. Geen grote bewegingen. Maar mensen en gezinnen die het beter hebben dan hun ouders. Kinderen die op school blijven en een vervolgopleiding doen. Een vader die het zelfvertrouwen krijgt om te solliciteren en een baan vindt. Een jonge alleenstaande moeder die gehoor geeft aan haar talenten en ambities en weer naar school gaat.

Hier doe ik het voor. Hiervoor zet ik mij in voor de Alliantie van Kracht. Op het oog kleine successen maar met grote impact op levens van de inwoners van het prachtig Veenkoloniaal gebied. Kinderen zien andere voorbeelden dan hun ouders. Dit inspireert. Dit verandert levens.

Ik ben ontzettend trots op wat we al hebben bereikt. We vertellen hier graag over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s