De zorg: een booking.com in schaapskleren

De afgelopen maanden hadden we onze monden vol over Booking.com. Het reserveringsplatform voor hotels vroeg staatsteun aan om de crisis te overleven. En storm van protest laaide op. Het bedrijf had immers de afgelopen jaren miljarden aan winsten doorgesluisd naar de aandeelhouders.

Booking.com ligt al langer onder vuur. In de bankencrisis hadden hoteleigenaren moeite met de macht van het platform. Het bepaalde de prijzen en dus de dikte van het beleg op de boterham van de hoteleigenaren. Hier houden ondernemers niet van.

Naast de macht die ondernemers afstaan, leveren ze ook een deel van hun winst in bij het platform. Dit loopt soms op tot 15% van de rekening van een hotelovernachting. Geld dat de ondernemers goed kunnen gebruiken om te blijven investeren in verbetering van hun bedrijf.

Boe-geroep voor booking.com, applaus voor de zorgverleners

Maar realiseren we ons wel dat onze zorg op bijna dezelfde wijze functioneert. Van elke euro die minister Hugo de Jonge uitgeeft aan b.v. de ouderenzorg komt maar een deel uiteindelijk terecht in de portemonnee van de zorgorganisatie.

Hoe zit dit dan? Tussen de staatskas en de portemonnee van de zorgorganisatie zitten nogal wat schakels. Deze schakels hebben tot taak om het geld van de zorg doelmatig te verdelen. Deze schakels inspecteren zorgaanbieders. Deze schakels verzinnen karrenvrachten aan regels waaraan de zorg moet voldoen. Deze schakels oefenen toezicht uit, schrijven rapporten en verzinnen nog meer nieuwe regels.

Allemaal logisch, toen we het ons nog konden veroorloven. We willen dat ons belastinggeld goed wordt besteed en dat het niet in verkeerde handen terecht komt. We willen ook goede en veilige zorg. Maar al deze tussenschakels, die direct of indirect meebepalen waar het geld terecht komt, kosten ook geld. Elke organisatie die zich met het verdelen van het geld, met de toezicht op de kwaliteit of met de inhoud van de zorg bezighoudt heeft mensen in dienst, heeft een gebouw en bouwt reserves op. Allemaal geld dat niet in de portemonnee van de zorgorganisatie belandt.

Het zorgkantoor is zo’n belangrijke tussenschakel. Deze maakt jaarlijks afspraken met de zorgorganisaties over het aantal mensen die zorg mogen ontvangen en wat hier ze hiervoor willen betalen. Het zorgkantoor is onderdeel van de zorgverzekeraars. En verzekeraars zijn financiële instellingen sinds de banken en verzekeraars er een potje van maakten. De sector moet daarom geld oppotten voor slechte tijden. En ook hier blijft weer een deel van het zorggeld hangen.

Daar bovenop hanteert het zorgkantoor de kaasschaaf bij het maken van de prijsafspraken. Want het zorgkantoor houdt zo maar tussen de 5 en 10 procent van de vergoeding voor de zorg in eigen zak. Een deel van dit percentage kun je als zorgaanbieder weer terugverdienen door op commando dansjes te doen (b.v. kwaliteit verbeteren) en door hoepels te springen (b.v. door te innoveren). Dit alles voor de ogen van de verzekeringsagenten van het zorgkantoor. Maar het hele bedrag waar de zorgaanbieder ‘recht op heeft’ wordt nooit uitgekeerd.

En van de zorgaanbieder wordt ook verwacht dat deze wat financiële reserves opbouwt om niet al te snel failliet te gaan. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat elke uur zorg ook daadwerkelijk betaald wordt. Bijvoorbeeld doordat er toevallig meer zwaardere cliënten binnenkomen dan verwacht of dat de zorg verzwaart gedurende het jaar. Vaak wordt dit risico op het bordje van de zorgaanbieder gelegd.

Het is een wonder dat zorgbestuurders dit allemaal (schijnbaar) rustig ondergaan. Ik denk dat dit komt door de liefde voor cliënten en voor de medewerkers. Maar er lijkt een grens te zijn bereikt als ik de berichten van Zorgvisie over de zorginkoop voor 2021 mag geloven.

Schermafbeelding 2020-05-28 om 19.52.45

De zorg wordt onbetaalbaar koppen rapporten van veel adviseurs. Onzin. De systeemwereld rondom de zorg maakt dat zorg onbetaalbaar dreigt te worden. Onbetaalbaar omdat al die instanties geld kosten. Onbetaalbaar omdat al deze organisaties geld oppotten. Onbetaalbaar omdat het gedrag van de systeemwereld het ziekteverzuim in de zorg omhoogstuwt.

Om de zorg betaalbaar te houden, en alle instanties te laten leven, moet er steeds meer zorg door minder mensen worden geleverd. Opa en oma leveren minuten in omdat zuster Carolien lijstjes van al deze instanties moet bijhouden. Zuster Carolien heeft niet voor de zorg gekozen om lijstjes bij te houden. Als ze lijstjes wilde invullen was ze wel bij een bank of bij een verzekeraar gaan werken. Hierdoor wordt Carolien sneller en vaker ziek. Een andere belangrijke kostenpost in de zorg waardoor het geld niet terechtkomt bij de cliënt.

Zorg is vooral liefde en aandacht geven aan mensen in kwetsbare situaties met af en toe een medische handeling. Als je bespaart op liefde en aandacht ben je meer geld kwijt aan medische kosten. Alleen past dit mechanisme niet in de checklistjes van al die instanties die in stand worden gehouden dankzij het wantrouwen van de politiek in onze professionals.

We zijn een fatsoenlijk land. We willen goed zorgen voor onze ouderen en voor mensen met een beperking. Dit heeft een prijs. Laten we dat accepteren. Maar het betaalbaar houden van de zorg doe je niet door opa en oma vijf minuten per week korter te helpen.

De zorg hou je betaalbaar door de afstand tussen geldschieter en ontvanger te verkorten. En als er dan nog geld overblijft redden we hiermee Booking.com. Zodat zuster Carolien af en toe goedkoop op vakantie kan om in vorm te blijven.

mei 2020, bert.moormann@ziggo.nl

5 gedachtes over “De zorg: een booking.com in schaapskleren

 1. Marie Hartmann schreef:

  Ik heb al tijden geleden de bookingapp verwijderd, en probeer met de ondernemer zelf een mooie deal te maken, maar hoe kan ik de zorgkantoorapp verwijderen? Met andere woorden welke directe invloed heb ik als zorgafnemer op het zorgkantoor?

  Like

  1. Bert Moormann schreef:

   Dat heb je niet. Zorgkantoor wordt gestuurd door de nza voor de tarieven. Je kunt alleen de zorgaanbieder kiezen. Marktwerking in de zorg is daarom een schijnvertoning. Op de achtergrond is het altijd de zorgverzekeraar/kantoor die bepaalt. In ons geval Zilveren Kruis Achmea.

   Like

 2. Ria Jager schreef:

  Wat weer een goed verhaal Bert. Wat ik mij steeds afvraag hoe het komt, want heel veel mensen denken zo als jij schrijft, dat ze niet door hebben dat dit systeem op deze manier zoveel geld kost. Maar wij zijn maar de gewone man en die zoiets beslissen denken niet aan een patiënt op de manier zoals zoveel mensen, maar hoe kan ik zo snel mogelijk geld verdienen.Zorg zal duur zijn, maar wordt ook heel duur gemaakt. Ik ben er van overtuigd als de patiënt weer de aandacht en het begrip krijgt met wat hij/zij mankeert, dat het heel veel geld bespaard.

  Like

 3. Febo Emnelkamp schreef:

  Beste Bert,
  Jouw bijdragen hebben altijd een hoog realiteit-en waarheidsgehalte, zo ook deze. Maar hoe doorbreken we de cirkel? Hoe kunnen we de overbodige tussenschakels en wet- en regelgeving verminderen, of uitschakelen?
  Jouw Blog draagt bij aan een stuk bewustwording, in ieder geval bij mij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s