Rutte vindt dekking steunmaatregelen

Den Haag, 21 maart 2020 – van onze Haagse redactie

Premier Mark Rutte had ook goed nieuws tijdens de ministerraad afgelopen vrijdag. Hij kon trots melden dat er onverwacht dekking is gevonden voor de extra miljarden die het kabinet kwijt is aan steunmaatregelen.

Eerder deze week presenteerde het kabinet een breed scala aan maatregelen om te voorkomen dat mensen en bedrijven in de problemen komen als gevolg van de coronacrisis.

Sceptici plaatsten vraagtekens bij de enorme omvang van de genoemde bedragen. Het zou ons land opnieuw in een diepe recessie brengen aldus een woordvoerder van de gezamenlijke oppositie.

Maar vrijdag kon Rutte de oppositie geruststellen. Een onverwachte meevaller zorgde de afgelopen dagen voor een enorme toename in de btw-ontvangsten voor de staat. Ook gemeenten profiteren indirect mee van deze meevaller.

Wat is het geval?

De regering had in de begroting voor 2020 gerekend met een beperkte stijging van het gebruik van wc-papier. Door de hamsterwoede van de afgelopen weken is er fors meer verkocht dan begroot. Dit leidt direct tot een evenredige stijging van de btw-ontvangsten. Er is zoveel extra belastinggeld opgehaald dat dit genoeg is om de steunmaatregelen van te betalen. Hierdoor komt ons land waarschijnlijk niet in een recessie terecht.

De pas aangetreden Staatssecretarissen op Financiën schijnen een vreugdedans op tafel gemaakt te hebben tijdens de ministerraad. Dit schoot de pas aangetreden minister van Volksgezondheid, Martin van Rijn, in het verkeerde keelgat. Hij was namelijk net hersteld van een buikgriepje en kon deze lol niet waarderen.

De G7, de landen met de grootste economieën in de wereld, heeft ons land al uitgenodigd om de plek van de Verenigde Staten in deze groep in te nemen. Dit land werd in de zitting van de G7 namelijk aangemerkt als ontwikkelingsland. Hierdoor kan dit land rekenen op ontwikkelingsgeld. Voorwaarde is wel dat de Amerikaanse politici allemaal eerst hun mavodiploma moeten halen. Critici rond het Witte Huis schatten in dat dit geen haalbare kaart is. Hierdoor moet er rekening mee worden gehouden dat de VS definitief de status van ‘Derde Wereldland’ krijgt.

Maar hoe zit het dan met de gemeenten? Waarom profiteren zij mee van deze meevaller?

Dit zit gecompliceerd in elkaar aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG. De regering was druk bezig met de voorbereiding van wetgeving dat ervoor zorgt dat de koper van wc-papier betaalt voor gebruik van het riool. De riolen in ons land zijn gemeentelijk eigendom. De kosten van aanleg en onderhoud van het riool worden door de gemeenten doorberekend aan hun inwoners. Door een fout in het computersysteem is de afgelopen weken zowel btw als rioolbelasting geheven op de aankoop van wc-papier. Hamsteraars hebben hierdoor allemaal te veel betaald voor hun massale aankopen.  Hierdoor heeft de staat extra inkomsten ontvangen en zijn de gemeentelijke financiën op orde gebracht.

De btw, en rioolwetgeving staat teruggave van te veel betaalde belasting niet toe. Dit is een bepaling in de wetgeving die is opgenomen in 1974. Toen waren de inwoners van ons land schijtziek als gevolg van de verloren WK finale tegen Duitsland. Wc-papier was in die dagen ook niet aan te slepen. En om fraude te voorkomen is de wetgeving, door de toenmalige regering, aangepast waardoor hamsteraars nu kunnen fluiten naar hun te veel betaalde belastinggeld.

Er wordt overwogen om een monument voor de hamsteraars op te richten. Geïnspireerd door ‘Manneken Pis’ in Brussel zal er op een nog aan te wijzen vuilstortplaats in ons land een enorme Schijtlijster worden geplaatst met daarin alle namen van de hamsteraars gegraveerd.

Een gedachte over “Rutte vindt dekking steunmaatregelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s