Column: Never waste a good crisis!

Column Corporatiegids Magazine december 2019

Afgelopen zomer reed ik met m’n gezin terug van vakantie. Ik zag erg op tegen de terugreis. We reisden op een zwarte zaterdag. Maar het viel mee! Voor de avondkoffie zaten we alweer thuis op de bank te Netflixen.

Ik had iets gemist in de voorbereiding op onze reis. De Duitse autoriteiten hadden in alle wijsheid besloten om het vrachtverkeer in de weekenden van de zomermaanden te verbannen van de autobahn. Dankzij deze visie en het lef was onze reis een genot.

Visie en lef is exact wat de huidige woningmarktcrisis nodig heeft. We zitten collectief vast in een beleidsdoolhof waarin de woningmarkt hopeloos verdwaald lijkt te zijn. Verblind door de fiscale druk voor woningcorporaties en nu ook door de stikstof en PFAS-problematiek. En dit terwijl de wachttijden voor woningzoekenden verder oplopen.

De afgelopen weekenden inspireerde NRC-columniste Rosanne Hertzberger me. Ze stelde dat de huidige stikstofcrisis kansen biedt om milieuvriendelijke maatregelen te stimuleren. Bijvoorbeeld door de Tata fabriek in IJmuiden financieel te steunen om een innovatieve, CO2 vriendelijke, hoogoven in gebruik te nemen. Dit doen we niet. Nu gaat de fabriek misschien wel dicht. Of laat elektrische auto’s gewoon 130 km/h rijden en de fossiele varianten slechts 100. Stimuleer goed gedrag! Hiermee wordt de afbouw van stikstof uitstoot versneld en borg je goed gedrag. Een erg duurzame gedachte!

Kan visie en lef goed gedrag stimuleren om de woningmarkt en de bouwsector te kantelen?

Op 20 oktober jl. besteedde VPRO’s Tegenlicht een aflevering aan bouwen met hout. Cross Laminated Timber (CLT) om precies te zijn. Dwars op elkaar gelijmd hout in het Nederlands. Een product dat al een leven in de CO2 opvang achter de rug heeft. Een product dat in z’n tweede leven een thuis kan vormen voor mensen die hier te lang op moeten wachten. In vele buitenlanden al gemeengoed. In ons land, waar we bouwen met zand, cement, water en staal, een exoot. Bijzonder! Vooral ook omdat we dit waardevol materiaal verkwisten aan papier voor ongewenst reclamedrukwerk, voor lucifers en zelfs als brandhout.

We gingen met Domesta naar de Dutch Design Week om kennis te nemen van CLT als bouwmateriaal. We spraken uitgebreid met de producent. In de week voorafgaand aan de Tegenlicht uitzending waren we op bezoek bij een architect in Emmen. Hij ontwerpt vooral passiefhuizen en is hier erg succesvol mee. Een passiefhuis kun je met iets meer dan een kaars op temperatuur houden. Erg goedkoop in gebruik dus! Hij wil huizen bouwen met CLT vanwege de goede isolatiewaarde en de snelle bouwtijd.

Lage energiekosten, korte bouwtijd, CO2 neutraal en iets hogere bouwkosten. Laat dit nou net goed passen bij de uitdagingen in de huidige woningmarkt.

Beste bestuurders: Zullen wij als corporaties het voortouw nemen door een paar woningtypen in CLT te ontwerpen? En vervolgens bouwen om deze innovatie snel op te schalen? Dit zal de overheid goed bevallen waarna stimulerende maatregelen snel zullen volgen.

Tijd om visie en lef te tonen door werk te maken voor voldoende beschikbare, betaalbare en duurzame huizen. Doe je mee? Laat van je horen via: b.moormann@domesta.nl.

In Drenthe, een bosrijke provincie, zeggen we op zo’n moment: ‘Angst is voor heel even, spijt is voor altijd.’

Schermafbeelding 2019-11-30 om 10.37.07

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s