Startmotor ligt voor anker

Vroeger bij ons thuis kreeg de politiek het er steevast van langs op verjaardagen. ‘Alles is al lang besloten, ze doen toch gewoon wat ze willen.’ ‘De mooie baantjes zijn al verdeeld door de Hoge Heren.’ Zo maar een paar kreten geuit door de aanwezige huismoeders, bouwvakkers, automonteurs en fabrieksarbeiders.

Het was het stemmetje van mijn puberale dwarsheid (of mijn naïviteit) die zei dat het niet kon kloppen. ‘In de regering en in de Kamer zitten allemaal hoogopgeleide mannen en vrouwen. Die zitten daar om met hun goede verstand het land een beetje mooier te maken, niet om met elkaar een toneelstuk op te voeren. Wij, de praktisch opgeleide mensen, begrijpen het spel vast niet.’

In de vakantietijd lees ik graag. Dit keer de boeken van Alex Brenninkmeijer, Herman Tjeenk Willink en Kim Putters. Toen ik deze uit had dacht ik; ‘mijn ouders, ooms en tantes hadden gelijk!’ ‘Politici spelen een spel om macht, het gaat niet om de wereld mooier maken, het eigenbelang gaat voor!’

Debatten blijven uit omdat al veel is vastgelegd in regeerakkoorden. Onafhankelijk onderzoek naar effecten van beleid wordt tegengewerkt. Belangrijke functies zijn al vergeven voordat ze vacant worden gesteld. Wetten zijn implementatieplannen in plaats van een kader met als bedoeling om ons land een beetje beter te maken.

Wat doe je dan als jong en ambitieus kamerlid met een buitengewoon goed stel hersens? Die weet dat hij niks kan veranderen omdat zijn speelruimte beperkt is door een strak regeerakkoord. Waarbij de fractiediscipline belangrijker is dan de eigen ambitie. Dat je jong bent en je nog carrière wilt maken?

Dan ga je je vervelen en word je balsturig. Dan ga je feiten verdraaien en nepnieuws tweeten.

Zo verklaar ik het gedrag van kamerlid Daniël Koerhuis. Hij is slachtoffer van een vastgelopen politiek systeem.

Hij wil het graag anders maar heeft thuis in Overijssel monden te voeden. Hij wil het graag anders maar uit het systeem stappen betekent afscheid nemen van status en van z’n netwerken. Adieu vrinden! Einde carrière! Weg toekomstdroom!

Ik beschouw z’n tweets als een schreeuw om aandacht. Het zou niet erg zijn als het om een onbenullig dossier zou gaan.

Maar het gaat om de woningmarkt. De basis onder ieders bestaan, randvoorwaardelijk voor de economische ontwikkeling van ons land, de startmotor binnen het klimaatakkoord.

Jammer dat het talent van Koerhuis niet tot wasdom kan komen op zijn dossier doordat hij gegijzeld lijkt door z’n eigen partij.

Wellicht krijgen Kamerleden van de andere coalitiepartners meer ruimte van hun partijen om de weeffouten binnen het systeem te herstellen. Denk aan Erik Ronnes en Pieter Omtzigt van het CDA, Jessica van Eijs van D66 en Carola Schouten van de Christen Unie.

Want het vastlopen van de woningmarkt is een gevolg van een falend politiek systeem. Het is aan de politiek om deze fouten te herstellen zodat er voor alle Nederlanders voldoende betaalbare, geschikte en energiezuinige huizen beschikbaar zijn.

Onderwijzers, brandweerlieden, verpleegkundigen en politieagenten zullen u dankbaar zijn! Corporaties, gemeenten en projectontwikkelaars staan in de startblokken om een bijdrage te leveren.

Licht het anker en maak van de verhuurderheffing een investeringsfonds!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s