Zomertijd, tijd voor boeken!

Naast tijd voor familie, avontuur, lekker eten en andere gezelligheid biedt de zomervakantie een mooie gelegenheid om boeken te lezen. Boeken waarvoor ik me in de rest van het jaar geen tijd gun. Dan volg ik het nieuws, lees beleidsstukken, vergaderstukken en andere actuele dingen waarvan ik vind dat ik ze nodig heb voor m’n werk of om een beetje mee te kunnen praten in de kantine tijdens de lunch.

Het meest onder de indruk was ik van het boek van Hans Rosling – Feitenkennis. Een aanrader voor iedere optimist die wil weten waarom het glas werkelijk half vol is. Samen met de heldendaad van Maarten van der Weijden een boost energie om er in de tweede helft van het jaar weer iets moois van te maken thuis, op het werk en daar tussendoor.

Verder denk ik dat de Donut van Kate Raworth ons economisch denken echt gaat veranderen. Maar daar was ze al mee bezig geloof ik.

Dit las ik deze zomer. Inderdaad, bijna allemaal non-fictie. Dit compenseer ik door ook veel naar muziek te luisteren. Dan blijft licht en zwaar wat in evenwicht.

Wie herkent de rode draad in mijn leesvoer van deze zomer?

Donuteconomie

In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw

Kate Raworth

Nieuw Amsterdam (1 december 2017)

Summary: De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt. In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

Genre: Business & Economics

Number of Pages: 419

Language: Nederlands

ISBN: 9789046823484

Reading Status: Finished

Date Finished: 21 augustus 2018

Date Added: 21 augustus 2018

Tags: Vakantie 2018

Feitenkennis

10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt

Hans Rosling

Unieboek | Het Spectrum (5 april 2018)

Summary: ‘Een van de belangrijkste boeken die ik ooit heb gelezen.’ Bill Gates ‘Iedereen zou dit boek moeten lezen.’ de Volkskrant Wat is nu de gemiddelde levensverwachting in de wereld? Hoeveel meisjes maken de basisschool af? Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede? Hoeveel kinderen in de wereld zijn nu ingeënt tegen een ziekte? Op eenvoudige vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden. Het is zelfs zo erg dat een chimpansee die willekeurig antwoorden kiest consequent leraren, journalisten, Nobelprijswinnaars en studenten overtreft. In Feitenkennis legt hoogleraar Internationale Gezondheid en wereldfenomeen Hans Rosling uit waarom dit gebeurt. Hij presenteert daarbij tien redenen en komt zo met een radicaal nieuwe verklaring. Ons probleem is dat we niet weten wat we niet weten, en dat zelfs onze gissingen gebaseerd zijn op onbewuste en voorspelbare vooroordelen. Het blijkt dat onze wereld in een veel betere staat is dan we denken. Dat betekent niet dat er geen echte zorgen zijn. Maar als we ons de hele tijd zorgen maken om de verkeerde dingen en ons niet richten op de feiten, kunnen we het zicht verliezen op de dingen die ons het meest bedreigen. Feitenkennis zit boordevol anekdotes, aangrijpende verhalen en uiteraard met de kenmerkende grafieken van Rosling. Het is een inspirerend, onthullend en ook essentieel boek dat de manier waarop je de wereld ziet compleet zal veranderen. Hans Rosling was een Zweedse arts en hoogleraar Internationale Gezondheid. Hij was adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF, en medeoprichter van Gapminder. Daarnaast presenteerde hij wetenschappelijke documentaires op de BBC, gaf hij een van de best bekeken TED Talks aller tijden, en behoorde tot ‘the 100 most influential people’ volgens Time Magazine. Hij overleed op 7 februari 2017 op 68-jarige leeftijd en wijdde de laatste jaren van zijn leven aan het schrijven van dit boek.

Genre: Mathematics

Number of Pages: 428

Language: Nederlands

ISBN: 9789000351237

Reading Status: Finished

Date Finished: 21 augustus 2018

Date Added: 21 augustus 2018

Tags: Vakantie 2018

Onze ijsberg smelt!

John Paul Kotter, Holger Rathgeber

Business Contact (2006)

Summary: Beschouwing over organisatieverandering in de vorm van een fabel over pinguïns die een oplossing moeten bedenken als hun ijsberg smelt.

Number of Pages: 149

Language: Nederlands

ISBN: 9789047000921

Reading Status: Finished

Date Finished: 21 augustus 2018

Date Added: 21 augustus 2018

Tags: Vakantie 2018

Pioniers van de nieuwe welvaart

drijfveren en dilema’s van ondernemers in de betekeniseconomie

Kees Klomp, Nadine Maarhuis

Atlas Contact, Uitgeverij (12 juni 2018)

Summary: In ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’ gaan Kees Klomp en Nadine Maarhuis dieper in op de betekeniseconomie, die alsmaar groeit. Ondernemers als Tony’s Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager zijn succesvol bij een groot publiek en in alle hoeken van de samenleving is belangstelling voor ondernemers met een maatschappelijke missie. Maar een financieel gezonde business runnen die tegelijk sociale en ecologische meerwaarde creëert is niet altijd gemakkelijk. Welke dilemma’s ervaren de pioniers van de nieuwe welvaart bij het bouwen van hun missiegedreven bedrijven? En hoe tackelen ze die? In dit boek vertellen impactondernemers openhartig over hun pieken en dalen en delen ze de lessen uit hun praktijk. Parallel daaraan schetsen Klomp en Maarhuis de essentiële elementen van de betekeniseconomie. Dit boek is daarom verplichte kost voor beginnende én groeiende pioniers – maar ook voor leiders in gevestigde bedrijven die de omslag naar maatschappelijke impact willen maken.

Genre: Business & Economics

Number of Pages: 233

Language: Nederlands

ISBN: 9789047011668

Reading Status: Finished

Date Finished: 21 augustus 2018

Date Added: 21 augustus 2018

Tags: Vakantie 2018

Tijd voor de betekeniseconomie

Het verhaal over onze economie dat ze je nooit vertellen

Kaj Morel

Reading Status: Finished

Date Finished: 21 augustus 2018

Date Added: 21 augustus 2018

Tags: Vakantie 2018

Notes: Oneindige economische groei als oplossing voor alles? Individuele hebzucht als belangrijkste menselijke drijfveer? Bedrijven die ten koste van alles winst moeten maken?

Verbaas jij je ook over de vanzelfsprekendheid waarmee we bepaalde ideeën over onze economie blijven aannemen als de beste ideeën om onze samenleving op te baseren? Dit boek maakt duidelijk hoe het zover gekomen is en vertelt je een ander verhaal over onze economie. De tien uitgangspunten van de betekeniseconomie bieden inspiratie en houvast aan iedereen die werk wil maken van een economie die past bij de huidige tijd en die vertrouwen geeft voor de toekomst.

Vertrouwen in de slimme samenleving

Wat het betekent als we alles modulair, agile en decentraal gaan inrichten

Sander Klous, Nart Wielaard

Atlas Contact, Uitgeverij (1 december 2017)

Summary: Sander Klous en Nart Wielaard gaan na het baanbrekende ‘Wij zijn big data’ nog in hun nieuwe boek ‘Vertrouwen in de slimme samenleving’. Hoe kunnen wij als samenleving omgaan met de grootste uitdaging van deze tijd: grip houden op onze steeds complexer wordende wereld? De slimme samenleving is geweldig: algoritmes helpen om ons leven aangenamer of efficiënter te maken. Denk aan zelfrijdende auto’s of software die een dokter ondersteunt om betere diagnoses te stellen. Tegelijkertijd lopen we tegen grenzen aan: de complexiteit is groter dan ooit en er ontstaan ethische dilemma’s nu machines steeds meer invloed krijgen. Daarmee komen nieuwe vragen op: wordt slim en zorgvuldig informatiebeheer de ‘make or break factor’? Kunnen we algoritmes – en de bedrijven die ze toepassen – wel vertrouwen? Hoe kunnen organisaties succesvol omgaan met de ongekende complexiteit? Hoe zorgen we voor goed toezicht op die slimme samenleving? Klous en Wielaard laten zien dat we een nieuwe blik op deze vragen nodig hebben. Hun advies is om de ‘bumpy ride to the future’ met vertrouwen in te richten: Modulair, Agile en Decentraal. Wie eenmaal met deze bril naar zijn omgeving kijkt, krijgt grip op een snel veranderende wereld. ‘Eindelijk een boek dat helder en goed onderbouwd duidelijk maakt welke invloed algoritmes hebben op de maatschappij en hoe organisaties daarmee om kunnen gaan.’ – Prof. dr. Marc Salomon, decaan Amsterdam Business School

Genre: Business & Economics

Number of Pages: 154

Language: Nederlands

ISBN: 9789047011309

Reading Status: Finished

Date Finished: 21 augustus 2018

Date Added: 21 augustus 2018

Tags: Vakantie 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s