Actie in de taxi

uber brengt de taxibranche de genadeklap toe. Na de start van een platform om via de smartphone goedkoper en beter van de diensten van een taxi gebruik te maken, komt het technologiebedrijf nu met uberPOP. Iedereen vanaf 21 jaar met een rijbewijs, een auto die niet ouder is dan 10 jaar en een verklaring van goed gedrag kan taxidiensten aanbieden. De taxibranche en de inspectie zijn laaiend. De nieuwe dienst van uber zou niet aan de regelgeving voldoen en concurrentievervalsend werken.

Mooi om mee te maken, zo’n herschikking in de markt van individueel vervoer. De komst van uber betekent zonder twijfel het einde van een branche in de vorm zoals we deze nu kennen.

De weerstand uit de branche is begrijpelijk maar onverstandig. De markt is dermate dichtgeregeld dat het haast onmogelijk is voor nieuwe aanbieders om toe te treden. uber knaagt aan de beschermingsconstructies waardoor de door de branche gedane investeringen in vergunningen etc. teniet worden gedaan. Aan de andere kant is het een branche met een niet al te beste reputatie als je de vele publicaties mag geloven. Een goed moment voor een kanteling dus.

De reactie van de inspectie begrijp ik niet. Als de billen van je buurvrouw gewassen moeten worden hoeft dit vanaf januari 2015 niet meer door een professional gedaan te worden. Dat mag je als buurman zelf doen. Waarom dan al die vergunningen en diploma’s om iemand van A naar B te brengen? Wat is de toegevoegde waarde van een taxichauffeur versus een vader die voetballende kinderen naar een uitwedstrijd rijdt? Ze doen toch allebei hetzelfde? En, het systeem van verkeersregels, rijbewijzen, leeftijdskeuringen, APK en verzekeringen dekken de risico’s toch voldoende af?

Gepensioneerde vrijwillige chauffeurs houden al jaren onrendabele buurtbuslijnen op het platte land in de benen omdat de overheid er geen geld voor over heeft. Hier doen arbeidsvoorwaarden en beschermingsconstructies er in één keer niet meer toe. Bijzonder en hypocriet van dezelfde overheid lijkt me.

Het wachten is op iemand die bedenkt dat je een kinderopvangorganisatie kan optuigen volgens het model van uberPOP. Iedereen die ouder is dan 21 jaar met tenminste 2 kinderen waarvan er één ouder is dan 3, een tuintje heeft, een slaapkamer en een goede reputatie bij jeugdzorg kan prima oppassen op kinderen. Als je voor je eigen kinderen kunt zorgen dan kun je dat ook voor kinderen van anderen. Geen diploma’s, keurmerken, BHV, brandmeldinstallaties of inspectierapporten nodig. Het bouwbesluit, jeugdzorg, aansprakelijkheidsverzekeringen, voedselkeurmerken, productaansprakelijkheid en niet te vergeten, nuchter verstand, zorgen er voor dat het op een verantwoorde wijze kan.

Ik weet zeker dat er een markt voor betere en goedkopere opvang is. Minder systeem en met oog voor de menselijke maat.

Bert Moormann
Augustus 2014

20140803-115855-43135319.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s