Voorkomen is beter dan genezen

Storm Eunice blies een boom omver die precies op onze auto landde. Total Loss kregen we gisteren te horen van de verzekering. Daar zit geen mens op te wachten. Naast het praktisch gedoe, kost het weer handenvol geld. Dachten we.

Maar dit laatste viel nog al mee. De auto is 10 jaar oud en is een zogenaamde hybride. We rijden op benzine en op stroom. Uiterst zuinig en dus met weinig CO2 uitstoot. We kochten de auto tweedehands. Ongeveer 4 jaar geleden. We vonden hem niet mooi maar hij was vooral zuinig en praktisch. Naast 7 zitplaatsen voor alle gezinsleden met aanhang past driekwart van de Ikea collectie erin. We kochten de auto omdat we geleidelijk aan afscheid wilden nemen van het fossiele tijdperk. Van dikke diesel-SUV’s naar CO2 neutrale gezinsbakken. We hadden visie en investeerden op basis hier van.

Deze visie betaalt zich nu terug. We schrokken van de waarde van de auto. Een snel marktonderzoek leert dat dit type auto nog altijd veel gevraagd is. Vanwege z’n duurzame energieprestatie. We schreven amper af de afgelopen 4 jaar. We krijgen een fors bedrag terug van de verzekering. Meer ruimte dus om de volgende stap in onze mobiliteit te maken. Misschien gaan we wel terug van 2 auto’s naar 1 auto. Een mooie opmaat naar all electric.

Het omgekeerde zie je in de huizenmarkt. Kleine, en dikke diesels onder de huizen brengen nog steeds grof geld op. Het maakt niet uit of een huis label G heeft of energieneutraal is. Het loont om een slecht onderhouden smerige diesel, in de vorm van een huis, te verkopen aan de hoogste bieder. Vervuilende, energieslurpende huizen, brengen hoofdprijzen op. Hoofdprijzen waar alleen de verkopers van profiteren. Verkopers die hun groeiende vermogens amper zien belast. Starters komen hierdoor nog moeilijker aan bod. Meer verliezers dan winnaars dus.

Hier moet de overheid ingrijpen in het systeem.

De urgentie om in te grijpen in het systeem is er meer dan ooit. De alarmerende IPCC rapporten vliegen ons al decennialang om de oren. Het is 1 voor 12 inmiddels. Het klimaat is stervende, nog net niet terminaal. De energieprijzen stijgen sneller dan de raketten van Elon Musk en Richard Branson bij elkaar opgeteld. We zijn afhankelijk van een ruziezoekend regime waar we onszelf zo snel mogelijk van moeten bevrijden.

Nu investeren in duurzaamheid is slimmer dan investeren in defensie. Want door deze visie raken we steeds minder afhankelijk van barbaarse staten. En raken we een aantal huidige en potentiële vijanden diep in hun buidels en krenken we hun ego’s. Dan raakt hun geld en hun moed snel op om nog langer de baas van de wereld te willen spelen.

Maar let op. Laten we niet de fout maken door afhankelijk te worden van een aantal nieuwe barbaren, omdat die bijvoorbeeld het waterstof zo lekker goedkoop en efficiënt kunnen produceren. Want als we weer in onze eeuwenoude valkuil stappen moeten we naast de investeringen in defensie alsnog onze IC capaciteit uitbreiden. Om voorbereid te zijn op de slachtoffers van een pandemie die we al eeuwenlang niet willen bestrijden.

De naam van deze pandemie laat zich raden.

Voorkomen is beter dan genezen. Gaan we vanaf nu dan echt leren van het verleden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s